Világgazdaság

Három új áruházat nyit nálunk az Electro World

Év végéig három új áruházzal bővül a jelenleg kilenctagú magyarországi Electro World (EW) hálózat – mondta el a Ziarul Financiar bukaresti üzleti lapnak Szarvadi Loránd, az áruházlánc többségi tulajdonosa.

A lap szerint a mintegy ötmillió euróért megvásárolt EW 60 százaléka Szarvadié, aki azt követően vette a láncot, hogy 75 millió euróért eladta a Domo kereskedelmi vállalat 75 százalékát az Equest Investment Fundnak.

Az Electro World Magyarország Kft. vevője a romániai TechnomarketDomo Holding által alapított EW Electro Retail Ltd. volt. A román csoportnak 250 áruháza van Romániában, Bulgáriában és Szerbiában Domo, illetve Technomarket néven, tavalyi árbevétele meghaladta a 600 millió eurót.

A 42 éves Szarvadi Loránd jelenleg hivatali ideje végéhez közeledik a TechnomarketDomo csoport helyi piacon működő részlegénél. Szarvadi kipróbálta magát az ingatlanpiacon, egy 100 hektáros területen tervezett lakóingatlan-építést, de elhalasztotta a befektetést, és visszatért a kereskedelembe. Létrehozta a Toyplex játékbolthálózatot, amelyet a sikeres amerikai játékbolthálózat, a Toys R Us román megfelelőjévé szeretne fejleszteni.

A hétéves fennállása alatt végig veszteséges EW jövőjével kapcsolatban a többségi tulajdonos kifejtette, hogy jövőre már akár nyereséget is termelhet, és a hálózatbővítéssel természetesen növekedni fog a jelenleg közel 40 ezer négyzetméternyi eladótérrel elért 9-10 százalékos piaci részesedés is. A cég legnagyobb versenytársa, a Media Markt Saturn hálózat a maga 22 áruházával a piac 26 százalékát tartja a kezében.

A kilenc áruházból álló magyar EW hálózat új tulajdonosa első lépésként közel 2,3 milliárd forintos tőkeemelést hajtott végre, és kifizette a társaság bankhiteleit és szállítói tartozásait, így, valamint az új működési struktúra révén várhatóan nullára vagy egészen minimálisra csökken a cég vesztesége.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Equest Investment Fund Toyplex áruház hálózat Electro World EW TechnomarketDomo Media Markt Saturn