Világgazdaság

Háromdimenziós plazma tévét mutatott be a Panasonic

A Panasonic bemutatott egy 50 hüvelykes televízió prototípust, amely speciális felépítésének köszönhetően a térhatás érzetét kelti a nézőben.

A szerkezet lényege, hogy a televízió képernyőjét tükörrétegekkel kombinálja. A rendszer nagy sebességgel vált a jobb és bal oldali képkockák között, a tükrök ezzel a mozgással szinkronban dolgoznak. A nézők az aktív szemüvegek segítségével a jobb oldalt a jobb szemükkel, a bal oldalt a bal szemükkel érzékelik, így alakul ki a térhatás illúziója – írja a PC World.

A televízió full HD (1 920x1 080 pixel) kép sugárzására képes. A Panasonic közlése szerint a gyors képváltás igénye új technológiát tett szükségessé, amelynek segítségével az egyes képpontok gyorsabban "kialszanak", így a képek nem mosódnak össze.

A prototípust a cég oszakai központjában mutatták be, hivatalosan pedig a tokiói Ceatec elektronikai kiállításon mutatkozik be.

Az IFA kiállításon a Panasonic mellett a Sony is közölte, hogy három dimenziós plazma tévé bemutatását tervezi 2010-ben.

Mindkét cég együttműködik a Blu-ray szövetséggel, hogy sztenderdet dolgozzanak ki a kéklézeres lemezeken található adatok három dimenzióssá alakításáért.

Panasonic blu-ray plazma tévé háromdimenziós full hd