Világgazdaság

Hová tűntek az MFB-milliárdok? Botrányos gyárépítés

A Higi Papírsoft papírgyár az állami tulajdonú Magyar Fejlesztési Banktól csaknem hétmilliárd forintos hitelt kapott építkezésre, de a pénzből a szállítók alig láttak valamit – tudta meg az Index.

A Higi menedzsmentje a szállítóknak azt mondta, hogy nem tud fizetni, mert az MFB húzza az időt, nem finanszírozza a feltételek szerint a beruházást. Ennek a kijelentésnek valóságtartalmát a szállítók nem tudták leellenőrizni, az MFB banktitokra hivatkozva nem adott érdemi információkat a finanszírozás feltételeiről.

A hitelkonstrukcióról Őry Kovács Katalin, az MFB kommunikáció igazgatóságának ügyvezető igazgatója az index.hu-nak csak annyit árult el , hogy „abszolút piaci volt, nem kedvezményes, nem támogatott, és egyéb kivételes feltétel sem volt”.

Bár a Higi menedzsmentje hivatalosan nem tájékoztatta a gyárat építő cégek vezetőit arról, hogy mire költi a kölcsönt, nem hivatalosan többeknek azt mondták, hogy nagyrészt a papírgyári gépsor megvásárlására mentek az MFB-milliárdok, de a beszerzés és a gépek telepítése közben komoly hibák történtek.

A hitelezők szerint aggasztó tulajdonosi háttér ellenére az MFB most bizakodó. „A mai állapot szerint kialakult a projekt befejezéséhez szükséges finanszírozási struktúra, amelynek megfelelően a források is rendelkezésre állnak” – közölték. A Higi néhány hitelezője mostanra azonban már nemcsak a Higinek nem hisz, hanem az állami banknak sem. Vannak, akik várhatóan újraindítják a korábban az MFB kérésére felfüggesztett felszámolást

higi soft banktitok 7 milliárd MFB őry kovács katalin