Világgazdaság

Így is lehet: Szupervonatot avattak Hollandiában - Fotó!

43 perc alatt száguldanak a mozdonyok Amszterdamból Rotterdamba az új nagysebességű vonatpályán

43 percre rövidítik az Amszterdam és Rotterdam közötti utazás idejét Hollandia új, nagysebességű pályáján közlekedő gyorsvonatok. Az amszterdami központi pályaudvart, a Schiphol repülőteret és a rotterdami központi pályaudvart összekötő nagysebességű vonatpályán BOMBARDIER TRAXX típusú mozdonyok 160 km/óra sebességgel vontatják az elsőként üzembe helyezett vonatokat. Az új vonalat a holland NS Hispeed vasúttársaság, míg a vonalon közlekedő TRAXX multirendszerű mozdonyokat az Angel Trains Cargo üzemelteti.
 
Az Angel Trains International mozdonyok bérbeadásával foglalkozó részlege az Angel Trains Cargo a TRAXX mozdonyokat választotta a holland nagysebességű vonal számára, mivel ezt a típust magas szintű rendelkezésre állás és nagyfokú megbízhatóság jellemzi.

A TRAXX mozdonyok háromféle villamos üzemű változatban (multirendszerű, váltóáramú és egyenáramú), valamint egy dízel-elektromos változatban készülnek. A Bombardier eddig több mint 1400 TRAXX mozdonyt értékesített, melyből több mint 800 már aktívan üzemel és személy- illetve tehervonatokat vontat Európában. Mivel négyféle felsővezeték-feszültségen képesek üzemelni, ideálisan használhatóak Európa szerte. Üzemeltetésük tizennégy európai országban engedélyezett; a teherszállításban és a személyszállításban egyaránt használhatóak.
 
Ezek a járművek már a legkorszerűbb interoperábilis (kölcsönös átjárhatóságot elősegítő) automata vonatirányítási technológiát alkalmazó BOMBARDIER EBI Cab 2000 típusú automatikus vonatvédelmi rendszerrel is felszereltek. Az EBI Cab 2000 fedélzeti rendszer használatával növelhető a forgalomkapacitás, mert nagyobb sebességet és kisebb indítási időközöket tesz lehetővé a vonatok között, miközben nagyobb biztonságot nyújt, és alacsonyabb üzemeltetési költségeket eredményez. Az EBI Cab rendszereket már több mint 25 éve alkalmazzák a vonatközlekedésben.
 
Josef Doppelbauer, a Bombardier Transportation alelnöke elmondta: „Büszkék vagyunk arra, hogy TRAXX mozdonyaink is hozzájárulnak a személyszállítás zavartalan működéséhez az Amszterdam és Rotterdam közötti vonalon.”  
 
A kiemelkedő megbízhatóságáról híres TRAXX mozdonycsalád mindenfajta vasúti alkalmazást felölel Európa-szerte, így a vasúttársaságok előszeretettel döntenek beszerzése mellett. Ezen túlmenően, a TRAXX mozdonyokban helyet kapott a korszerű BOMBARDIER MITRAC propulziós és szabályozó technológia is, melyet a világon több mint 3200 mozdonyban alkalmaznak eredményesen.

Hollandia vonat gyorsvonat tömegközlekedés