Világgazdaság

Indulhat a "Graphisoft egyetem" - Átalakul a felsőoktatás

A gyakorlatban még nem, elméletben azonban már kikristályosodtak azok a változások, amelyek várhatóan a jövő évtől lépnek életbe a felsőoktatásban.

Intézmények olvadnak össze, fenntartói jogok cserélnek gazdát, és az sem kizárt, hogy vadonatúj intézménybe jelentkezhetnek jövő ősztől a hallgatók.

„A hivatalos kérelem még nem érkezett be, de elméletileg már csak az Országgyűlés döntésére vár Bojár Gábor, a Graphisoft társalapítója, aki Vajtán szeretné felépíteni felsőoktatási intézményét” – mondta el a Világgazdaság kérdésére Bakonyi László, az Oktatási Hivatal elnöke. Jóváhagyás esetén 2010-ben el is kezdődhetne az építkezés a Fejér megyei településen. Új épületet nem, új fenntartót azonban kap jövőre a Modern Üzleti Tudományok Főiskolája. Már megérkezett a hivatalos kérelem, így hamarosan a kormány elé kerülhet ez az ügy is.

Szintén fenntartóváltás, illetve beolvadás vár a Heller Farkas Főiskolára (HFF), amely 2010-től a Budapesti Kommunikációs Főiskolán (BKF) belül folytatja működését. Vass László, a BKF rektora elmondta, döntésüknek főleg stratégiai okai vannak: a felsőoktatás egyre növekvő finanszírozási gondjaira ugyanis megoldást jelenthet egy ilyen fúzió. Jelenleg 3-3 ezer hallgató tanul az intézményekben, az összeolvadás utáni létszámmal azonban nagy valószínűséggel a magánfőiskolák közül a BKF lesz a legnagyobb.

Vass László szerint 2010. január 1-jétől jogilag megszűnik a HFF, a BKF kari működésében azonban továbbviszik az intézmény nevét. Sőt, azok a hallgatók, akik a HFF-en kezdték meg a tanulmányaikat – de az integráció során BKF-es hallgatókká váltak –, a diplomájuk mellé egy Heller Farkas főiskolai emlékoklevelet is kapnak.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Modern Üzleti Tudományok Főiskolája HFF Heller Farkas fenntartó BKF felsőoktatás graphisoft