Világgazdaság

Ivás, játékgép, dohányzás: ne várjon segélyt

Aki iszik, dohányzik, játékgépbe szórja a pénzét, és nem az az első számára, hogy enni-inni adjon a családjának, az nem méltó a segélyre.

Az alkotmányossági aggályok ellenére bevezették a szociális kártyát Monokon - számol be a SONLINE.

 

A borsodi önkormányzat erre utalja a különféle segélyeket, amelyeket meghatározott árucikkekre, élelmiszerekre és tisztálkodószerekre, közüzemi számlák kiegyenlítésére lehet költeni.

És jóllehet sokak szerint a rendszer az alaptörvényben foglalt jogokat sért és ezért elképzelhető, hogy nem állja ki az alkotmányosság próbáját, a szociális kártyát gyártó és szolgáltatásait forgalmazó cég már bekopogtatott a somogyi önkormányzatokhoz is.

Megyénkben korábban Gadácson tettek kísérletet arra, hogy állampolgári magatartáshoz kössék a segélyezést.


Szociális rendeletükbe foglalták, hogy aki kávézik, dohányzik, vagy nem műveli a kertjét, ne kaphasson segélyt.

 

Ezt a szakaszt az Alkotmánybíróság (AB) időközben „kiírta” a jogszabályból.

Szabó László gadácsi polgármester azóta is tartja álláspontját, hogy ha valaki nem tesz azért, hogy jobbra forduljon a sorsa, ne is várja el, hogy a közösség segítsen rajta.

 

 – Aki iszik, dohányzik, játékgépbe szórja a pénzét, és nem az az első számára, hogy enni-inni adjon a családjának, az nem méltó a segélyre – fogalmazott kérdésünkre szerdán a polgármester. – Mindenkinek saját magán kellene segítenie, saját magának kellene formálnia az életét, mielőtt segítséget vár az önkormányzattól.

 

Monok szociális kártya segély Alkotmánybíróság