Világgazdaság

Jövőre a rászoruló gázfogyasztók is kaphatnak támogatást

Az önkormányzatok jövőre már az államkincstárnál is vezethetik pénzforgalmi számláikat, az energiacégekre kivetett extra adóból a távhő- mellett a gázárra is fizethető támogatás - egyebek mellett ezt tartalmazza a költségvetéshez benyújtott salátatörvény – írja a Népszabadság.

Változások várhatóak a költségvetésből juttatott lakossági támogatásoknál. A lakástámogatások ellenőrzése érdekében a kincstár hozzáférhet bizonyos adatokhoz, amelyeket a törvény kivesz a banktitok-megtartási körből - tudósít a Népszabadság.

Ugyanakkor a jelenlegi 24 évről 30 évre emelnék az otthonteremtési támogatás felső korhatárát, mivel a bankok nem nagyon adnak hitelt a jelenlegi korhatár közelében járó igénylőknek, vélhetően a hiányos egzisztencia miatt.

A köztisztviselők zsebét érintő intézkedés szerint a béren kívüli juttatások összege nem lehet alacsonyabb az illetményalap háromszorosánál, viszont nem is haladhatja meg annak tizenötszörösét sem. Akad más, forintosítható tétel is: a nyugdíjas vállalkozók és a nem biztosítottak egészségügyi szolgáltatási járuléka jövőre havi 4950 forintra emelkedik.

Ugyanakkor a költségvetés ennek csaknem a dupláját, 9300 forintot fizet majd a tb-alapokba a biztosított, de járulékot nem fizetők (nyugdíjasok, kiskorúak) után. A Start-kártyával foglalkoztatott pályakezdő diplomások járulékkedvezménye az eddigi két évről egy évre csökken.

Talál forrást a törvény a gázár további támogatására is. Az energiaszolgáltatókra kirótt extra adóból jövőre a távhőt használók mellett a rászoruló gázfogyasztók is támogathatók lesznek. Ennek a javaslatnak az a furcsasága, hogy a kormány a Robin Hood adóból származó pénzből éppen nemrégiben tett be 18 milliárd forintot az energiaár-kompenzációs kasszába.

Ebből fizetik a távhőhasználók mellett a gázfogyasztók támogatását is, így a kormány lényegében ezt a lépést akarja törvényben is rögzíteni. Az energiaellátók jövedelemadójából ugyanis az annak kivetéséről szóló törvény csak a távhőhasználók különböző formájú támogatását tette lehetővé.

otthonteremtési támogatás támogatás Start távhő gáz pályakezdő egészségügyi szolgáltatási járulék gázár rászoruló