Világgazdaság

Juscsenko: Bármikor felülvizsgálhatják a gázmegállapodást

Az ukrán államfő szemrehányást tett a kijevi kormánynak, amiért olyan gázszerződést írt alá Oroszországgal, mely szerinte nem megfelelő.

Viktor Juscsenko hozzátette, a szerződést bármikor felül lehet vizsgálni - jelenti a RIA Novosztyi.  "Nem gondolom, hogy egy olyan szerződés, amely nem piaci elveken alapul, hozzájárulnia a stabilitáshoz az Európába irányuló gázszálllítások kérdésében" - fogalmazott.

Az ukrán elnök szerint "fatális tévedések" történtek, mert Ukrajnának kevesebbet fizetnek a gáz tranzitért, mint bármely más európai országnak.

Ennek következménye, hogy a Naftogaz ukrán gázmonopólium vesztesége megközelíti a 4 milliárd dollárt. Mint mondta, ha a számukra kifizetett tranzitdíjat akár csak az európai országokban alkalmazott minimumra emelnék, a Naftogaz már azzal 2,5 milliárd dolláros bevételre tenne szert.

Oroszország és Ukrajna januárban írták alá a gázmegállapodást, lezárva ezzel a vitát, amelynek eredményeképpen az európai országok nagy része két héten keresztül nem jutott gázhoz. Juscsenko már ekkor kritizálta a szerződés feltételeit, Timosenko miniszterelnök viszont támogatta azt.

Medvegyev orosz elnök szeptemberben elején felszólította a Gazpromot arra, hogy ragaszkodjon az eredeti feltételekhez Ukrajnát illetően. Az orosz hírügynökség emlékeztet: az Európába irányuló orosz gázszállítások 80 százaléka Ukrajnán keresztül halad.

BÉT - Napi események MKB Bank Timosenko Ukrajna gáz tranzit NaftogazBÉT - Napi események Shell Hungary Zrt. Lufthansa Wall Street Magyar Telekom Nyrt. Juscsenko Gazprom