Világgazdaság

Másnaposság volt, nem sertésinfluenza

Eddig 157 újinfluenzás beteget regisztráltak hazánkban, s egy férfi vesztette életét a kórban.

A múlt heti csepeli iskolai megbetegedést követően a hét végén az ELTE tatai gólyatáborában jeleztek megbetegedéseket, ám úgy tűnik, az ottani bajt a bulizás okozta. A csepeli sikolából beküldött hét mintából négy bizonyult pozitívnak az ÁNTSZ Országos Epidemiológiai Központja felsőlégúti víruslaboratóriumában a pénteken este végzett vizsgálatok során. Múlt csütörtökön több mint száz diák illetve pedagógus lázasodott be a csepeli Adu Oktatási Központ Táncsics úti iskolájában - közölte az MR1 - Kossuth Rádió.

Az iskola vezetői haladéktalanul értesítették az illetékes kerületi ÁNTSZ-t és pénteken, valamint ma iskolaszünetet rendeltek el és fertőtlenítették az épületet. A megbetegedettek a háziorvosukhoz, illetve néhányan közülük a Szent László Kórházhoz fordultak. Az iskolavezetés iskolaszünetet rendelt el, s hazaküldték a diákokat. Az ÁNTSZ illetékes járványügyi szakemberei felkerestek több lázas beteget, orr- és garatváladékot vettek tőlük. Az Országos Epidemiológiai Központhoz beküldött hét minta közül négy esetben igazolódott az új influenza A(H1N1)v vírus jelenléte.

Feltételezhető, hogy a szeptember elsejei tanévnyitón már betegen vettek részt a fertőzöttek, így adták tovább a vírust. A helyes igazgatói döntés, a gyors orvosi segítség, az iskolában végrehajtott alapos fertőtlenítés, valamint a hétvége nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a tanintézményben jelentkező helyi járvány (az Oktatási Központ többi iskolájában nem észleltek megbetegedést) lefolyása enyhe legyen. Ennek feltétele az is, hogy akinél ezután lépnek fel az influenza tünetei (láz, végtagfájdalom, fejfájás, levertség, orrfolyás, tüsszögés, köhögés), első lépésként alkalmazza az influenza tüneti kezelését (ágynyugalom, bő folyadékfogyasztás, lázcsillapítás), jelentkezzen telefonon orvosánál, s ne menjen közösségbe.

Az új influenza - a nemzetközi tapasztalatok alapján - elsősorban a fiatalabb korosztályt betegíti meg. Ezért is történt, hogy a tanévkezdésre az egészségügyi miniszter valamint az oktatási és kulturális miniszter közös levelet és információs csomagot küldött minden magyarországi iskolának, az új influenza vírus okozta esetleges megbetegedésekkel kapcsolatos felkészülésről és a követendő eljárásról.

Emellett 550 000 példányban lakossági tájékoztató kiadványt is eljuttatott az ÁNTSZ a tanintézményekbe. Ám lényeges a megelőzés: tüsszenteni és köhögni csak papírzsebkendőbe szabad, amit aztán szemétbe kell dobni. A vírus tárgyakról is terjed, ezért ne érjünk kezünkkel a szánkhoz, orrunkhoz, szemünkhöz. Úgy tűnik, hogy csak másnaposak a tatai gólyatáborban részt vevő ELTE-s fiatalok - mondta Falus Ferenc tisztifőorvos.

A táborvezetőtől azt az információt kapták, hogy a fiatalok éjjel buliztak, ittak, majd kimentek az 5-10 fokos éjszakába, és kicsit megfáztak. A vezető tünet az émelygés volt, ez inkább bulizás és italozás következménye lehet, nem pedig az influenzáé. A tábor résztvevői közül ugyanakkor eddig senki nem jelentkezett az ÁNTSZ-nél, így egyik betegtől sem tudtak mintát venni, hogy laboratóriumi vizsgálattal is kizárják a H1N1 jelenlétét. A csepeli iskolában múlt héten kitört járványról Falus Ferenc rádiónknak azt mondta, hogy lecsengőben van, a hétvégén csak tíz új beteget regisztráltak.

világjárvány ELTE oktatás gólyatábor egészségügy új influenza