Világgazdaság

Mégsincs szociális kártya Monokon

Mégsem működik a szociális kártya Monokon. Azért nem vezették be szeptember elsejétől, mert még nem hozott átfogó szabályozást a képviselő-testület. Talán emlékeznek, a községben erre a kártyára utalnák a szociális támogatásokat, és csak bizonyos termékeket lehetne vele vásárolni.

Mégsem működik a szociális kártya Monokon. Azért nem vezették be szeptember elsejétől, mert még nem hozott átfogó szabályozást a képviselőtestület. Talán emlékeznek, a községben erre a kártyára utalnák a szociális támogatásokat, és csak bizonyos termékeket lehetne vele vásárolni - értesült az MR1-Kossuth Rádió.

Monokon az átmeneti segélyt szeptember elsejétől már részben a szociális kártyával vehetnék igénybe az érintettek, ám a technikai feltételek hiánya miatt egyelőre késik a kártya bevezetése. Mint ahogy a rendeletalkotást is elodázta az önkormányzat, így a szociális kártya kérdését csak egy, július végén minősített többséggel elfogadott rendeletmódosítás szabályozza, de az is csak az évente kétszer igénybe vehető átmeneti segély vonatkozásában.

A támogatás kártyára utalása mellett a módosítás rendelkezik a folyósítás feltételeiről is, így egyebek közt arról, hogy segély csak annak jár, aki ingatlanját, annak környezetét ápolja, rendben tartja, haszonnövényeket termeszt, és az alapvető higiénés feltételeknek megfelel. Mint azt Lengyel Gábor jegyzőtől megtudtuk, az 1700 lakosú településen átmeneti segélyt évente csak 8-10 család kap, a gyakorlatban pedig sokszor az önkormányzat segítségével hozták eddig is rendbe az ingatlant vagy a kertet.

Több száz embert érinthet azonban az a rendelet, amit szeptember 15-én készül meghozni a monoki képviselőtestület. A jegyző tájékoztatása szerint több tervezet is készült, így attól függően, hogy melyiket fogadják el a képviselők, októbertől a szociális kártyára kerülhet a rendelkezésre állási támogatás, a rendszeres szociális segély, a rendszeres gyermekvédelmi és a normatív lakásfenntartási támogatás is.

A regionális államigazgatási hivatal miskolci kirendeltségének osztályvezetője, Kiss György egyelőre csak elvi álláspontot fogalmazott meg a szociális kártya törvényszerűségével kapcsolatban, hiszen mint mondta, a konkrét rendelet ismerete nélkül mást nem is tehet, mindenképpen meg kell várni a szeptember 15-i döntést.

Monokon egyébként azt a hivatalos tájékoztatást kaptuk, hogy a település polgármestere a képviselőtestület felhatalmazásával jelenleg is a szeptember 15-i döntés, azaz a szociális kártya bevezetésének technikai, informatikai és jogi előfeltételeit próbálja megteremteni.

Monok szociális rendszer szociális kártya