Világgazdaság

Nem akarják jelentősen csökkenteni a gázárat a szolgáltatók

A tervezettnél kisebb mértékben csökkenhet októbertől a lakossági gáz ára. A szolgáltatók arra hivatkoznak, hogy számos többletfeladatot kaptak, valamint a jelentős, több tízmilliós lakossági tartozások is indokolják az árrés növekedését.

A tervezettnél kisebb mértékben csökkenhet októbertől a lakossági gáz ára. Ezt is eredményezheti a júliusi piacnyitás és a szolgáltatók összehangolt lobbija - közölte az MR1-Kossuth Rádió.

A lakossági és kisfogyasztói gázpiacot ellátó úgynevezett egyetemes szolgáltatással a társaságok ugyanis számos többletfeladatot kaptak. Az ügyfélszolgálati hálózat kötelező bővítése mellett július óta például tekintettel kell lenniük az úgynevezett védendő fogyasztókra, akiknél ezentúl akkor sem lehet kikapcsolni a szolgáltatást, ha jelentős tartozást halmoztak fel.

Ez csak az E-ON szolgáltatási területén több tízezer fogyasztót jelent, de Kutas István szóvivő szerint a többletfeladatok mellett a válság miatt több tízmilliósra nőtt lakossági tartozások is indokolják az árrés növekedését.

A szóvivő az MR1-Kossuth Rádió kérdésére válaszolva kijelentette: a gáz ára mindenképpen csökkenni fog, azonban annak mértékét az említett tényezők befolyásolhatják.

árcsökkenés E-on lakossági gázár gázár földgáz szolgáltatók Főgáz