Világgazdaság

Nincs egyetemi diplomája az új titokminiszternek

Nincs diplomája az új titokminiszternek - ezt maga az érintett, Juhász Gábor ismerte el a Magyar Nemzetnek.

Az Országgyűlés honlapján közzétett önéletrajzban viszont az szerepel, hogy Juhász Gábor a Budapesti Közgazdaság-tudományi Egyetem Kereskedelmi Karán áruforgalmi szakon 1991-ben diplomát szerzett.

Ehhez képest a politikus a lapnak elismerte: nincs diplomája, ugyanis szakdolgozatot nem adott le az intézménynek, és így államvizsgát sem tett.

Juhász Gábor a napilapnak azt mondta, hogy szerinte viselheti a közgazda címet és betölthet olyan munkaköröket, amelyek egyetemi végzettséghez kötöttek, mivel befejezte az egyetemet, csak az államvizsgát nem tette le.

A Miniszterelnöki Hivatal szombati tájékoztatása szerint a miniszter kezdeményezi tanulmányi adatainak pontosítását az Országgyűlés honlapján - számol be az RTL.Hírek.hu a Független Hírügynökség jelentése alapján.

Ha egyetemivel nem is, de főiskolai diplomával rendelkezik Juhász Gábor. Az Országgyűlés honlapján olvasható önéletrajz szerint a kecskeméti Gépipari és Automatizálási Műszaki Főiskolán 1985-ben gépész-üzemmérnöki oklevelet szerzett az MSZP politikusa.

Nem Juhász Gábor az egyetlen politikus, akiről kiderült, hogy nincs egyetemi végzettsége - emlékeztet összeállításában az MR1-Kossuth Rádió. Szabó Gábor, fideszes szombathelyi polgármesterről 2000-ben tudódott ki, hogy még sincs nyelvvizsgája, de használja a doktori címet. 2004-ben Török Zsolt szocialista politikusról derült ki, hogy csak érettségije van az egri főiskolán szerzett tanári diploma helyett. Ő később azzal védekezett, hogy valaki elronthatta az Országgyűlés honlapján megtalálható önéletrajzát, mert ugyan tanult a főiskolán, de azt nem fejezte be.

Deutsch Tamásnak, az Orbán-kormány sportminiszterének vissza kellett ülnie az iskolapadba, tárcáját ugyanis addig nem vehette át, amíg nem államvizsgázott le az ELTE Jogi Karán, ahol korábban elvégezte ugyan a kötelező tíz félévet, viszont csak az abszolutóriumig jutott, záróvizsgát már nem tett.  

titokminiszter diploma életrajz juhász gábor