Világgazdaság

"Óz, a nagy varázsló visszatért"

Öt hónappal májátültetését követően az Apple vezére újra megjelent a nyilvánosság előtt. Steve Jobs kijelentette: tizenöt kilót fel kell szednie, de ezen kívül remekül érzi magát. A legendás cégvezető visszatérése magát az eseményt, az új iPod Nano bemutatását is elhomályosította.

"Remekül érzem magam. Azt hiszem, körülbelül 15 kilót kell híznom, folyamatosan jégkrémet eszem" – mondta az Apple sajtótájékoztatóján a vállalat vezérigazgatója, miután visszatért öt hónapos betegszabadsága után – írja a New York Times.

Az események a videókamerával szerelt új iPod Nano sorozatot mutatták be, de a májátültetés után visszatérő Steve Jobs jelenléte elhomályosította a sajtótájékoztató okát.

Az Apple-vezért állva tapsolták meg a résztvevők – mint a Frost & Sullivan elemzője fogalmazott: a tapsolás egy még lábadozó embernek szólt. A Piper Jaffray szakértője pedig leszögezte: Oz, a nagy varázsló visszatért.

A köszönet- és hálanyilvánítások után Jobs szokásos keménységével csapott le a riválisokra, kritizálta a Nintendo, a Dell, a Microsoft és a Cisco termékeit is.

A cég ugyanakkor semmilyen bombasztikus újdonsággal nem szolgált: az új, 149 dollárért kapható iPod Nanók kamerát, FM rádiót, mikrofont és lépésszámlálót is tartalmaznak.

A Nano sorozat megújításával az Apple szeretné felélénkíteni a termék forgalmát, amely bemutatás először 7 százalékot csökkent az elmúlt negyedévben az előző év hasonló időszakához képest.

Egyúttal megjelent az iTunes új verziója, amely megkönnyíti a zenék elrendezését az iPod és iPhone felhasználók számára. A számtalan spekuláció ellenére a cég nem tett bejelentést az állítólagosan érkező tablet PC-ről. Jobs azonban egyik nyilatkozatában elmondta, hogy szerinte a fogyasztók szívesebben vásárolnak általános célú eszközöket, mint célgépeket.

tablet Apple májátültetés Ipod jobs iPhone