Világgazdaság

Serena Wiliams magas labdát adott a netes bűnözőknek

Serena Williams az US Open múlt szombati elődöntőjében magából kikelve üvöltözött az egyik vonalbíróval, ezt használták ki a netes bűnözők.

A netes bűnözők a botrányt kihasználva egy keresőoptimalizáló kampányt indítottak, melynek azonban veszélyes következményei lehetnek, hiszen a felhasználó tudta nélkül kártékony programok települhetnek a gépre - figyelmeztet a Symantec.

A teniszjátékos dühkitörését bemutató videó azóta fent van a neten, rengetegen keresnek rá különféle keresőoldalakról, de nem árt az óvatosság: nem mindegy, hogy hol nézzük meg a filmet.

Azok a netezők, akik a "Serena Williams Outburst" (Serena Williams dühkitörés) szavakat írják a keresőbe, könnyen egy pixnat.com nevű oldalon találhatják magukat.

Az oldal megszólalásig hasonlít egy valódi weboldalhoz, a Symantec, a világ vezető biztonsági szoftvergyártója azonban arra figyelmeztet, hogy ál-oldalról hamis vírusirtó szoftverek tölthetők le.

Az óvatlan netezőt először néhány felugró ablak fogadja azzal, hogy a gépe komoly biztonsági kockázatnak van kitéve, majd ezek után felkínálnak neki egy vírusirtót, mely megoldja a problémát. Semmiképp se töltsék le ezt a programot, hiszen ez egy ál-vírusirtó, mely tönkreteheti gépet - figyelmeztet Gombás László, a Symantec biztonsági szakértője.

„Az ilyen típusú támadás épp az emberek természetes kíváncsiságát használja ki” teszi hozzá Gombás László. „Ezek a támadások egyelőre nem jelentősek, de megmutatják, milyen veszélyesek tudnak lenni a félrevezető alkalmazások: kinézetre esetleg alig különböznek a jogtiszta szoftvertől, viszont begyűjtik a felhasználó személyes adatait és az egész gépet eltérítik.

Hacsak nem akarjuk, hogy a személyes adatainkat mások használják és így a szervezett bűnözést támogassuk, jobb, ha messze elkerüljük ezeket az oldalakat.

netes biztonság felhasználók Symantec vírus Norton védelmi szoftver Symantec antivírus internetes biztonság internetes élet