Világgazdaság

Somogyi Zoltán: Szükség lenne egy Fidesz-MDF kétharmadra

A Fidesznek jelenleg az a legnagyobb problémája, hogy nem találta még meg az ellenfelét – írja a Magyar Narancsban Somogyi Zoltán.

Az MDF-közeli politikai szakértő szerint az MSZP-nek és az SZDSZ-nek esélye sincs folytatni a kormányzást. A Fidesz fog kormányozni és nagyon úgy tűnik nem tehet mást, mint folytatja, amit Bajnai elkezdett. A Fidesznek nem kell mindent megtennie, de néhány lépést igen, ha nem akar a választások napján, vagy néhány hónappal azután nagyon meglepődni.

A következő kormány kétharmados többsége eddig fenyegető veszélyként került szóba, másfelől pedig úgy, mint egy lehetőség az elszámoltatásra. „Pedig a kétharmados többség esély is lehet: a kétharmad nem feltétlenül jelent rombolást, jó és ma igencsak szükséges dolgokra is használható” – hangsúlyozza Somogyi. Szerinte szükség van a konstruktív kétharmadra, ha nyilvánvalóan jó célok vezetik a politikát – ehhez a kétharmadhoz partnerre is szükség van – teszi hozzá a Political Capital egykori elemzője.

„A nemzeti-konzervatív Fidesznek válaszolnia kell arra az EP-választási eredmények után felmerülő kérdésre, hogy a nemzeti Jobbik, vagy a konzervatív MDF partnersége a szimpatikusabb, elvibb, demokratább” - írja a lapban.

Somogyi Zoltán SZDSZ mdf MSZP Fidesz