Világgazdaság

Telekmaffia a Csallóközben - A szálak Magyarországra vezetnek?

A dél-szlovákiai telek- és földtulajdonosok jól teszik, ha felkeresik a kataszteri hivatalt, és ellenőrzik, hogy még mindig az ő nevükre van-e bejegyezve a tulajdonjoguk.

Ugyanis a Dunaszerdahelyi járásban minden bizonnyal szervezett telekmaffia dolgozik - írja Dunaszerdahelyről keltezett tudósitásában a pozsonyi Új Szó hétfői száma. Az eddigi ismeretek szerint 12 földtulajdonost károsítottak meg - a szálak Magyarországra vezetnek.

A kataszteri hivatal nem vette észre a csalásokat, s bejegyezte a tulajdonosváltást. Mindenre véletlenül derült fél, amikora földeket egy harmadik személyre irták át.

Az Új Szó szerint a dokumentumokat egy pozsonyi szlovák közjegyző hitelesitette, aki viszont azt állítja, hogy a szerződéseket sohasem látta, az aláirását és a pecsétjét is hamisitották.

A gyanús átiratási ügyekben eddig 12 feljelentés történt, s a pozsonyi lap szerint a szálak minden esetben Magyarországra vezetnek. Az új tulajdonosok a kataszteri kivonat szerint ugyanis Budapesten és környékén élnek, de a lakcímeken hiába kereste őket az Új Szó.

Mindenjel szerint a telekmaffia olyan személyekre írta át a földeket, akik vagy nem léteznek, vagy nem is sejtik, hogy csallóközi földbirtokosok lettek. Például az egyik új tulajdonos budapesti lakcímén hajléktalanszálló működik.

ingatlanbiznisz Magyarország dokumentumok telekmaffia új szó