Világgazdaság

Tizedével növeli az államháztartás hiányát a francia kormány

A francia kormány az eddig tervezett 7,5 százalékról 8,2 százalékra módosította az idei GDP-arányos államháztartási hiányt.

"A gazdaságélénkítés ára a súlyos államháztartási deficit, ami idén eléri a 140 milliárd eurót, azaz a 8,2 százalékát - mondta Francois Fillon miniszterelnök a Journal du Dimanche című vasárnapi lapnak adott interjúban.

A kormányfő szerint 2010 ezzel szemben már a beindulásának éve lesz, a hiány 115 milliárd euróra lesz csökkenthető.

Fillon jelezte: jövőre is folytatódik az állami munkahelyek számának csökkenése a minden második nyugdíjba vonuló közalkalmazott státuszának megszüntetésével, ami 33 ezer állást fog érinteni.

A költségvetés rendbetételéhez a kormány a lakosságtól is erőfeszítéseket vár el, elsősorban az egészségügy területén: a kórházi napidíj a jelenlegi 16-ról 18 euróra emelkedik, és egyes új gyógyszerek nem kapnak társadalombiztosítási támogatást.

Ezzel párhuzamosan a gazdaságösztönző program számos intézkedését 2010-ben is megőrzi a kormány, így például az autópiac támogatására elindított roncsprémiumot, bár annak összegét a jelenlegi ezerről 700 euróra csökkenti januárban, majd ötszázra júniusban.

A csökkentése érdekében a munkahelyteremtő vállalkozások jövőre is felmentést kapnak az iparűzési alól, amely 6 milliárd euróba fog kerülni a francia költségvetésnek.

A miniszterelnök a jövő évi költségvetési tervezetet "zöld büdzsének" nevezte az úgynevezett szénadó bevezetése és a környezetbarát lakások építése esetén biztosított adókedvezmények miatt.

"Jövőre csak egyet tehetünk: stabilizáljuk az állami és szociális kiadások deficitjét, de 2010-ben meg fogunk szavaztatni egy olyan törvényt, amely több évre előírja majd az államháztartási hiány csökkentését" - tette hozzá Fillon.

Francois Fillon francia államháztartási hiány