Világgazdaság

Több százezres nyelvpótlékot is felvesznek állami cégvezetők

Milliós fizetésük mellett még több százezer forint nyelvpótlékot is felvesznek az állami cégek vezetői - derítette ki az RTL Klub Házon kívül című műsorának stábja.

A nyilvánosságra hozott adatok szerint több százezres, vagy éppen milliós fizetésükön felül még nyelvpótlékot is felvesznek a Magyar Posta vezetői. Nem is akármennyit.

Szivi László vezérigazgató helyettesnek 2.600.000 forintos havi fizetése mellett 520.000 forint nyelvpótlék is jár havonta. A pénzügyi vezérigazgató helyettes 2.550.000 forintos fizetését havonta 510.000 forinttal egészíti ki a Magyar Posta, mert a vezetőnek papírja van arról, hogy idegen nyelven beszél - írja az RTL Hírek.hu.

Százezreket hoz a konyhára nyelvtudása az értékesítési igazgatónak is. 1.250.000 forintos havi fizetése mellé 250.000 forintot kap. Az RTL Híradónak nyilatkozó munkajogász szerint nem törvénysértő, hogy nyelvpótlékot kapnak a vezetők, de adni nem kötelező.

„A Munka Törvénykönyve kifejezetten nyelvpótlék előírását nem tartalmazza, tehát a törvény alapján nyelvpótlék a munkaviszonyban álló személyek részére nem jár” – mondta Bródy János, munkaügyi jogász.

De adható, és nincs megszabva, hogy az mennyi lehet. Ezt használják ki az állami cégek. A Magyar Posta mellett például a Concordia közraktár is. Itt a vezérigazgató helyettes kap nyelvpótlékot. 845.500 forintos fizetése mellé még 126.825 forintot.

A Házon Kívülnek nyilatkozó fejvadász szerint a nyelvvizsga pótlék a versenyszférában egyszerűen elképzelhetetlen. „A vállalati szférában nyelvvizsga pótlékot 20 éve nem fizetnek” – mondta Fazekas Zsolt, Hill Internationaltől.

nyelvpótlék cégvezetők fizetés