Világgazdaság

Újfajta beavatkozással gyógyítják a szívritmuszavart

A pitvarfibrilláció a leggyakoribb szívritmuszavar, csak Európában közel 5 millió embert érint

A betegek életminőségét, munkaképességét és életkilátásait egyaránt rontja, és gyakoriságánál, krónikus jellegénél fogva jelentős anyagi terhet ró az egészségügyi ellátó rendszerekre.

Ezen segíthet az a rádiófrekvenciás ablációs eszközzel végezhető beavatkozás, amelyet elsőként a Debreceni Egytem Orvos- és Egészségtudományi Centrumban végzett el Csanádi Zoltán egyetemi docens.

Az új rendszer áttörést jelent a hagyományos egypontos, fokális rádiófrekvenciás ablációs eszközökhöz képest. Az orvos számára könnyen kezelhető technológiát nyújt, alkalmazásakor nincs szükség a bonyolult térképező és navigációs berendezések használatára.

Hazánkban több százezer embert érint, és a betegek száma elöregedő társadalmunkban folyamatosan nő. Újabb tanulmányok és felmérések szerint az érintettek legalább 30 százaléka kezelhető lenne ezzel az új katéteres technikával.

Tavaly az Országos Egészségbiztosítási Pénztár által finanszírozottan 309 pitvarfibrilláció ablációs műtétet hajtottak végre 6 magyarországi egyetemi és országos centrumban. Ezzel a számmal európai szinten a középmezőnyhöz, kelet-európai, regionális összehasonlításban az élmezőnyhöz tartozunk.

abláció szívritmuszavar