Világgazdaság

A biotech gyógyszereké a jövő

Hamarosan több drága, ám hatásos biotechnológiai gyógyszer szabadalma lejár. Néhány cég ugrásra kész ezek hasonmásainak előállítására, ami tetemes megtakarítást jelent a biztosítóknak. Debrecenben 15 milliárd forintos beruházással épül a Richter új biotech üzeme.

Az utóbbi öt évben kétszeresére nőt a biotechnológiai gyógyszerek piaca, tavaly 85 milliárd dollár volt a forgalmuk. A gyógyszerpiac növekedésének 22 százalékát már ma a biotech készítmények adják, ez az arány 1998-ban még csak 9,5, 2003-ban 13,8 százalék volt.

A biogyógyszerek közé tartozó rekombináns fehérjék (ezek az emberi fehérjékkel azonosak) előállítása genetikailag módosított baktériumokból vagy emlőssejtekből történik. Ezek a fehérjék terápiásan hatnak az emberi szervezetre, nem kezelik idegen anyagként azokat.

A biotechnológiai folyamatokat több mint 5000 éve ismeri az emberiség, például élesztőt használnak a kenyér- és a sörgyártásnál, vagy a borkészítésnél. A középkortól a huszadik századig hatóanyagot szervekből is állítottak elő. Például a májbetegség kezelésére májkivonatot (B12 vitamin) alkalmaztak. De hasonlóan, az inzulin is a sertés hasnyálmirigy kivonatából készült. Az úgynevezett rekombináns fehérjék előállításával pedig 30 éve kísérleteznek.

Közép-Európa legnagyobb, 15 milliárd forintos biotechnológiai zöldmezős üzemét építi a Richter Gedeon Rt. Debrecenben . A 90, magasan kvalifikált dolgozónak munkát beruházás várhatóan 2012-ben készül el, és megfelel az európai és amerikai gyártás-technológiai követelményeknek. Emlőssejtben előállított fehérje a biotechnológiai gyógyszergyártás egyik lehetősége, a másik lehetőség a genetikailag módosított baktériumból való előállítás. A debreceni üzemben terápiás fehérjék készülnek majd.

Beke Zsuzsa, a cég kommunikációs vezetője a VGO-nak elmondta: a Richternél komoly hagyományai vannak a fermentációs kutatásnak. A jövőben biohasonló (bioszimilar) készítmények előállítására is készülnek. Azért is érdemes belevágni ebbe a gyógyszergyártásba, mert amíg a kémiai készítmények generikus (lejárt szabadalmi védettségű készítmények) gyártóinak több száz versenytársa van, a biotechnológiai termékeknél csak néhány, hiszen nagyon kevesen rendelkeznek csak minőségileg elfogadott gyártási kapacitással.

Igaz, hogy a biotechnológiai gyógyszerek előállítása a kémiai úton előállítottakhoz képest kockázatosabb, de ez az egyik kitörési pont a hazai gyógyszercég számára is. Ezért is vásárolta föl a Richter a német Helm céggel közösen a németországi Strathman biotechnológiai céget 2007-ben, A biotechnológiai vegyesvállalat 70 százaléka Richter tulajdon, az akvizíció teljes értéke 22,9 millió euró volt. A korábbi tulajdonos, egyébként 2000-ben döntött egy új üzem felépítéséről németországi Bovenau-ban, amely három évre rá megkezdte a működését, majd további négy év telt el és megalakult a Richter-Helm vegyesvállalat. A cég az elsők között gyártott rekombináns fehérjéket, több mint 20 év tapasztalata van a biotechnológiai gyógyszerek gyártása terén.

Federico Pollano, a németországi leányvállalat, a Richter-Helm Bio Tec ügyvezető igazgatója lapunknak elmondta: amíg Észak-Amerikában a biotech piac részesedése csökken, addig Európában nő. Nálunk a nyári hónapokban sok vita zajlott a biológiai készítmények másolatainak alkalmazásáról. Ugyanis ezek a szerek nem azonosak az eredetivel, csak hasonlóak hozzá. Ám tetemes költségmegtakarítást jelentenének a biztosítónak, hiszen 15-40 százalékkal olcsóbbak az alacsonyabb fejlesztési költségük miatt. Az eredeti biotech orvossággal a kezelés költsége – például a daganatos betegeknél – 5-6 millió forint is lehet. Federico Pollano szerint a német egészségügynek évente 164 millió eurós megtakarítást jelentene a biohasonló készítmények alkalmazása.

 


[enews_gallery id='423218']

Federico Pollano biotechnológia Beke Zsuzsa Richter