Világgazdaság

Jól nézzük meg a papír kétszázast - hamarosan elégetik!

Kevesebb mint négy hétig fizethetünk a papír kétszázassal: november 16-tól ugyanis azt végleg felváltja a kétszázas érme. A bankjegyet november 15-e után a Magyar Nemzeti Bank végleg bevonja a forgalomból.

A bevonás indoka, hogy a papír kétszázas a gyakori használat miatt hamar tönkrement, és pótlása a nemzetgazdaság számára jelentős kiadással járt. Ezt a problémát küszöbölte ki a – jóval tartósabb – fém kétszázas kibocsátása, amellyel az ország jelentős költségmegtakarítást ér el.

Igaz, a papír bankót utóbb is be lehet majd cserélni, mégpedig az MNB pénztárában, a postán és egyes bankfiókokban. Erre hagynak időt, ugyanis húsz évig még beváltják.

A Magyar Nemzeti Bank a bevont papír kétszázasból mintegy negyven tonna bankjegy brikettet készít, amit – a többi elhasználódott, megrongálódott bankjeggyel együtt – jótékony célra hasznosít. Mivel ezek a „pénztéglák” igen magas fűtőértékkel rendelkeznek, ezért - immár hagyományosan - pályázatot írt ki közhasznú illetve kiemelten közhasznú alapítványoknak.

Ebben az évben három intézmény került ki nyertesen. A Miskolci Autista Alapítvány, a csurgói kistérségben működő Megoldás Alapítvány és a gyulai Segítő Kezek Idősek Otthona fűthet az idén a megsemmisített papírpénzekkel.

kétszázas MNB papírpénz