Világgazdaság

Pécsi Vízmű: Kié a gyár?

A Tettye Forrásházzal való együttműködés megtagadására szólította fel a Pécsi Vízmű alkalmazottait hétfő reggel Nyirati István vezérigazgató.

Hétfő reggel sosem látott mennyiségű autó jelezte a Pécsi Vízmű egykori 2-es telepén, hogy sokan vesznek részt a hét órára meghirdetett gyűlésen. Nyirati István, a Pécsi Vízmű Zrt. vezérigazgatója a mintegy  kétszáz dolgozó előtt megismételte a hétvégén közzétett állásfoglalást, miszerint jogszerűtlen a Tettye Forrásház Zrt. tevékenysége, az utasításaikat teljesítő dolgozók szintén helytelenül járnak el - írta a bama.hu.

A munkavállalóknak címzett felhívásban a Vízmű állítja: a dolgozók változatlanul velük vannak munkajogviszonyban, csak a Vízmű vezérigazgatójának, igazgatóinak utasításait kötelesek végrehajtani. Az a dolgozó pedig, aki a Forrásház utasítására a Vízmű tulajdonában lévő bármely eszközt, anyagot, szellemi terméket használ, felhasznál, bűncselekményt követ el, és tetteiért személyes felelősséggel tartozik – hangsúlyozzák.

Nyirati az elmaradt fizetésekről közölte: a cég számláit a bankok a bizonytalan helyzet miatt zárolták, de a számlákon lévő mintegy 1 milliárd forint hamarosan elérhető lesz a számukra. A vezérigazgató szerint ezen a héten átutalják a fizetéseket, amelyeket október 8-án lett volna esedékes kifizetni.

A kora reggeli találkozó után a vízmű elfoglalt épületében is munkásgyűlést hívtak össze, ahol Winkler Tamás, a Tettye Forrásház Zrt. vezérigazgatója tájékoztatta az alkalmazottakat. Winkler bejelentette, hogy a várostól készpénzben megkapták a dolgozók szeptemberi fizetésének megfelelő juttatás fedezetét. A kifizetés azonban akadályba ütközik, mivel a 12 adminisztrátor nem kívánta felvenni a munkát, közülük csak egy vállalta, hogy segédkezik a pénz kiosztásában. Winkler hozzátette: aki ma nem veszi fel a pénzt, az holnap ezt már nem teheti meg, ugyanis a maradékot visszaviszik a bankba.

páva zsolt Pécsi Vízmű közművek önkormányzatWall Street Pécs winkler tamás