Világgazdaság

A lakásfelújítások ösztönzésével lendítenék fel az építőipart

Volna megoldás a történelmi mélypontra zuhant hazai építőipar fellendítésére – állítja Aszódy Tamás, a Knauf Insulation Kft. ügyvezető igazgatója.

Véleménye szerint más európai országokban a világválság ellenére sem szenvedett el a magasépítési iparág a miénkhez hasonló veszteségeket, s ebben jelentős szerepet játszik, hogy ott jóval nagyobb arányban folynak a lakás- és épületfelújítások, mint Magyarországon.



Nálunk az ipari és kereskedelmi épületekkel összefüggő munkáknak mindössze öt százalékát teszik ki a rekonstrukciók. A lakások esetében ennél ugyan jóval nagyobb a felújítási arány, de ez is jelentősen csökkent az előző évekhez képest. Emiatt alig számíthatnak megrendelésekre a korszerűsítési munkákra szakosodott vállalkozások.

Az elmaradó felújítások más gondokat is felvetnek, hiszen az elavult technológiával készült házak „falják” az energiát, a rosszul szigetelt falakon, hézagosan záró ablakokon, ajtókon át sokan az utcát fűtik, miközben egyre nőnek energiaköltségeik. Éppen ezért az ügyvezető igazgató nem tartja szerencsésnek, hogy ötszázalékosra csökken a távhő áfája.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

A Monetáris Tanács kamatdöntései sun microsystems Hamecz István zuschlag jános lakásfelújítások Timothy Geithner Microsoft Világbank KnaufGyógyszeripar építőipar