Világgazdaság

H1N1 ellen nem kell oltás a magyarnak

A megkérdezett magyarok többsége hallani sem akar a H1N1 elleni vakcináról – derül ki a Szonda Ipsos legfrissebb felméréséből. Az Omvinest ugyanakkor bejelentette: ebben az évben nem gyárt többet a hagyományos influenza elleni oltóanyagból.

Továbbra sem akarja beoltatni magát az új influenzavírus ellen a megkérdezett lakosság többsége – derül ki a Szonda Ipsos legfrissebb felméréséből. A két héttel korábbi közvélemény-kutatáshoz képest azonban 13-ról 18 százalékra emelkedett azok száma, akik igénybe vennék a vakcinát. Míg október 30-án a válaszadók 73 százaléka válaszolt nemmel arra, hogy beoltatja-e magát, november 13-án már csak 57 százalékuk tett így.

A megkérdezettek 10 százaléka már beoltatta magát: két héttel ezelőtt még csak 4 százalékos volt ez az arány. A mostani megkérdezésénél egyébként a 18-39 év közöttiek utasították el az oltást a legnagyobb arányban, a megkérdezettek 60 százaléka nem kért a vakcinából. Pártpreferencia alapján ugyanakkor most a Jobbikkal szimpatizálók – a megkérdezettek 73 százaléka – utasították el az oltást, míg az előző felmérésben a Fidesszel szimpatizálók tették ezt a legnagyobb arányban.

A felmérés arra is rávilágított, hogy azok közül, akik nem akarják beoltatni magukat, a legtöbben (21 százalék) jobban félnek az oltás esetleges mellékhatásaitól, mint a betegségtől. A korábbi felmérés szerint 27 százalékuk gondolta így. Nagy arányban, 20 százalékban válaszolták azt, hogy általában elutasítják a védőoltásokat, míg 17 százalékuk úgy véli, hogy nem kapja el a betegséget.

Mindeközben az Omninvestnél nem fogják újrakezdeni idén a hagyományos influenza elleni oltóanyag gyártását, miután átálltak a H1N1 elleni vakcina előállítására – erősítette meg hétfő reggel Falus Ferenc országos tiszti főorvos vasárnapi nyilatkozatát Németh Zsolt, a pilisborosjenői gyártócég szóvivője.

Még az idén hiány lesz a szezonális influenza elleni oltóanyagból - ezt már az országos tiszti-főorvos mondta az ATV híradónak. Falus Ferenc szerint ennek az az oka, hogy gyártók most a H1N1 elleni vakcinát gyártják, a szezonálissal leálltak. A tiszti-főorvos szerint utórendelésre sincs lehetőség.

Dominique Strauss-Kahn NMHH vakcina A szerkesztő ajánlja IMF influenzavírus ben bernanke EGIS Nyrt. H1N1 LG influenza oltás Hitelek: lakás Hunvald György autó Toyota mezőgazdaság fogyasztási cikkek Raiffeisen Bank Zrt. Deviza- és árupiac Wall Street Magyar Telekom Nyrt. Európai Unió Vaskerék Borsodi Sörgyár Easyjet Bajnai Gordon kormányfő lett Tesco Robert Fico