Világgazdaság

Merre tovább, kőolaj?

Árupiac. Megosztottak az elemzők a kőolaj heti árfolyammozgásával kapcsolatban: a megkérdezett 41 közgazdász közül 21 vélte úgy, hogy esik az energiahordozó jegyzése, öten drágulásra számítottak, míg 15-en semlegesen nyilatkoztak a Bloomberg körkérdésére.

Árupiac. Megosztottak az elemzők a kőolaj heti árfolyammozgásával kapcsolatban: a megkérdezett 41 közgazdász közül 21 vélte úgy, hogy esik az energiahordozó jegyzése, öten drágulásra számítottak, míg 15-en semlegesen nyilatkoztak a Bloomberg körkérdésére. A bizonytalanság nem véletlen, mert bár nagy nyomás nehezedik a fekete arany árfolyamára – amely a múlt héten szinte végig veszített értékéből –, pénteken mégis közel egy százalékkal drágult, miután az amerikai munkaerő-piaci hivatal közzétette, hogy novemberben 10 százalékra csökkent az állástalanok száma.

A recessziós félelem enyhülésére a kőolaj a 78 dolláros szint közelébe kapaszkodott vissza a hét közepi 75-ös átlagról. Az e heti áresés visszafogottságára utalhat viszont, hogy egy másik felmérés a tartalék készletállomány 400 ezer hordós csökkenését jelezte, vagyis azt, hogy a finomítók kezdenek átállni a téli szezonra, és nagyobb kapacitás mellett dolgozzák fel a nyersolajat.

Szakértők szerint 339,9 millió hordón tetőzhetett az állomány, ez augusztus óta a legmagasabb szint. Árcsökkenést vonhat viszont maga után, hogy pénteken a zöldhasú is 14 havi gyenge szintről kezdett látványosan visszakapaszkodni: 1,51 körüli árfolyamról 1,49-ra esett az euróval szemben. A gyenge dollár egyébként jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy a fekete arany 71 százalékot drágult az idén. GT

ár recesszióKöltségvetés 2012-2013 kőolaj Shell