Világgazdaság

Derűlátó görögök, bizalmatlan piacok

Görögország bízik benne, hogy szárnyaló költségvetési hiánya ellenére is képes lesz kielégíteni finanszírozási igényeit, és az idén jen- és dollárkötvények kibocsátását is tervezi – derül ki Jorgosz Papakonsztantinu pénzügyminiszter és Szpirosz Papanikolau, az államadósság-kezelő hivatal vezetőjének tegnapi nyilatkoza-taiból. Papakonsztantinu szerdán még arra a lehetőségre is utalt, hogy közvetlenül a lakosságnak kínálnának fel államkötvényeket.

A kormányzati vezetők derűlátása azonban nem nyugtatta meg a befektetőket: a 12,7 százalékos, az uniós előírásokat több mint négyszeresen meghaladó tavalyi GDP-arányos hiány miatti aggályok már az euró iránti bizalmat is kezdik aláásni. A közös pénz dollárral szembeni árfolyama tegnap öthavi mélypontra sülylyedt.

Az biztos, hogy Athén 2010-re becsült, 53 milliárd eurós finanszírozási igényének kielégítése nem lesz olcsó mulatság. A tízéves állampapírok hozama immár meghaladja a 6 százalékot, és a referenciának számító német papírokhoz képest 311 bázispontos felár a legmagasabb az euró bevezetése óta. Az athéni tegnap ugyancsak rosszul teljesített.

A befektetők nyugtalanságát Manosz Hatzidakisz, a Pegasus Securities elemzője azzal magyarázza, hogy a kormány lassú az azonnali eredményeket hozó intézkedések végrehajtásában. Athén a múlt héten jelentett be egy programot, amely a jóléti kiadások lefaragását és adóreformot ígér, 2012-re pedig 3 százalék alatti költségvetési hiányt. Papakonsztantinu azonban maga is elismerte, hogy egyelőre nem várható „a nemzetközi környezet normalizálódása”. Reuters

Autók BÉT - Napi események Magyar Nemzeti Bank (MNB) elemzések - Gazdaság és Pénzügy sztrájk Pénzügyi és gazdasági válság PSZÁF Varga István Gyógyítás-finanszírozás Malév A szerkesztő ajánlja BKV ben bernanke Nyugdíjkérdés Magyarországon forintárfolyam Felmérések autóipar Elemzői vélemények Bűnügyek EBRD General Motors A KSH jelenti repülés Részvénypiacok Google Inc. SZDSZ-ügyek fogyasztóvédelem Deviza- és árupiac G20 Botrányok a politikában Fővárosi ügyek Mercedes-Benz ingatlanpiac MÁV infokommunikáció Gázvezetékek Egészségügy - Gyógyítás Fidesz-ügyek Adórendszer Magyarországon