Világgazdaság

Egyre hosszabb a BAR-lista - Ez már a végpont?

Tavaly január óta 150 ezer fővel bővült a BAR-lista, amelyre azok kerülnek fel, akik több mint 90 napja nem tudják fizetni hitelüket. A listán jelenleg 788 ezren vannak és egymilliónál is több a hitelmulasztás - derült ki a Központi Hitelinformációs Rendszer legfrissebb adataiból. Az elemzők szerint az idei év első hónapjai még kritikusak lesznek, a vállalatoknál pedig további csődökre van kilátás.

Több mint 788 ezer ember szerepel az úgynevezett BAR-listán, és egymillió felett van a hitelmulasztások száma - derült ki a Központi Hitelinformációs Rendszer legfrissebb adataiból. 2009 utolsó negyedévében ötvenezerrel többen kerültek a listára - közölte az MR1 - Kossuth Rádió.

A nemzeti bank úgy számol, az első félévben még nőhet ez az arány. A Bankszövetség elnöke, Erdei Tamás nemrég azt nyilatkozta, hogy valószínűleg elértük a mélypontot, de 2010 első hónapjai ilyen szempontból még kritikusak lesznek. Azt, hogy valóban így van-e, és ez a gödör alja, vagy várható még növekedés, a féléves adatok mutatják meg, az viszont biztos, hogy a vállalati szegmensben további csődökre van kilátás.

A Hitelkárosultak Egyesületétől is egyre többen kérnek segítséget - mondja Lénárd Mariann, az egyesület vezetője. Legtöbben arra panaszkodnak, hogy lejárt a moratórium, amit kaptak a pénzintézettől, és a bankok sajnos nem tudnak újabb lehetőségeket biztosítani számukra.

Ernst & Young Coface Mesterházy Attila devizahitelekMagyar Telekom Nyrt. hitelezés Nouriel Roubini Apple országgyűlési választások 2010 Részvénypiacok BAR-lista Magyar Telekom Nyrt. Euróbevezetés bajnai-csomag Csorbai Hajnalka rossz hitelek