A Magyar Televízió 2009. december 18-ától január 7-én 12 óráig fogadta az ajánlatokat a 2010-es labdarúgó világbajnokság közvetítési jogainak részbeni átvételére.

A határidőig két ajánlat érkezett. Az MTV természetesen lehetőséget biztosított a konzultációra is: három televíziós társaság személyes találkozón, kettő pedig a telefonon egyeztetett a köztelevízióval. Az eljárás egy speciális licittel, úgynevezett vaklicittel folytatódik január 8-án, pénteken. Kiindulópontja a beérkezett legjobb ajánlat.

A résztvevők a – közjegyző által hitelesített – szabályzat, jelszó, felhasználói név, valamint egy informatikai biztonságtechnikai eszköz (token) birtokában és felhasználásával tehetik meg tétjeiket, egy erre a célra létrehozott, biztonságos webes felületen. A licitet természetesen mindvégig személyesen felügyeli és hitelesíti egy közjegyző.

Az ajánlatok két részből kell, hogy álljanak: a felkínált összegből, illetve a közvetíteni kívánt meccsek számából. A vaklicit lényege, hogy minden ajánlattevő csupán arról értesül a közjegyző visszajelzéséből, hogy hányadik legjobb tét az övé. Ezen információ birtokában a résztvevők módosíthatják az ajánlatukat. A vaklicit akkor ér véget, ha a megadott időkereten belül nem érkezik új ajánlat.

A licit végeztével az MTV vezetősége az ajánlatokat az MTV Közalapítvány kuratóriuma elé tárja. A testület jóváhagyásának birtokában, a legjobb ajánlatot tevő céggel kezd egyeztetni a szerződésről, amelyet az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége (EBU) és a FIFA beleegyezésével és ellenjegyzésével köt majd meg.
 
Az előzmény:
A Magyar Televízió súlyos finanszírozási gondokkal küzd: 2010-ben elveszíti eddigi összköltségvetésének 35 százalékát, a szabadon felhasználható költségvetési forrásainak pedig a felét, ezért kiadásainak drasztikus csökkentésére kényszerül. A forráskivonás miatt műsorkészítésre, így a drágább műfajba tartozó sportközvetítésekre is sokkal kevesebb pénz jut.
Az MTV vezetése, a Magyar Televízió Közalapítvány kuratóriumának és az Európai Műsorszolgáltatók Szövetségének jóváhagyásával, decemberben döntött úgy, hogy speciális formában, lényegében árverésen eladja egy másik tévétársaságnak a 2010-es dél-afrikai labdarúgó-világbajnokság 64 mérkőzésének 2007-ben megszerzett magyarországi közvetítési jogait. De – szándékai szerint - nem mindet, hogy a köztévé nézői is láthassanak különlegességeket a sportcsemegéből.  Az MTV 2009. december 18-án 11 médiacéget keresett meg írásban azzal, hogy január 7-ig tegyenek ajánlatot a közvetítési jogokra.