Megérkezett az első jel a hazai végét illetően is.
Mindössze 3,6 százalék lett az államháztartás hiánya tavaly, míg elemzők és a Pénzügyminisztérium illetékesei is 3,8-es GDP-arányos deficittel számoltak. A helyi önkormányzatokat figyelmen kívül hagyó 2009-es pénzforgalmi költségvetési hiány végül 918,6 milliárd forint lett, ez alig több a 2008-as 910,6 milliárdnál.

Az, hogy a arányában ez mégis 0,2 százalékponttal nagyobb deficitet takar, a bruttó hazai termék zsugorodásának a számlájára írandó.
Decemberre a Világgazdaság és az Ecostat közös mutatószáma, a gyorsulási irányadó (GYIA) 0,14 százalékos emelkedést mutatott az előző hónaphoz képest. Bár a novemberben látott közel fél százalékpontos növekedéshez képest ez nem tűnik biztatónak, de 2008 tavasza óta a mostani az első eset, hogy három egymást követő hónapban is emelkedett a mutató. A GYIA összetevői közül decemberben hat a növekedés, négy pedig a csökkenés irányába hatott.

A tavaly szeptember–novemberi időszakban átlagosan 3,788 millió alkalmazott és 445 ezer munkanélküli volt, ez 10,5 százalékos állástalanságot jelent – tette közzé legfrissebb számait a Központi Statisztikai Hivatal. Közel 120 ezerrel kevesebb embernek volt munkahelye, mint egy évvel korábban, a munkanélküliségi ráta pedig 2,7 százalékponttal lett magasabb 2009 őszére. A pályakezdők, azaz a 25 évnél fiatalabbak munkanélküliségi rátája az átlagnál is jobban, 7,3 százalékponttal emelkedve már 27,7 százalékra rúg. BD