Világgazdaság

Padlón az euró

A negatív görög és német hírek hatására az euró 1,42 dollár alá süllyedt.

Ma kora reggel az euró 1,4167 dollárig zuhant, majd 1,4190-ig erősödött a reggeli kereskedés során. Az európai valuta ezzel öt hónapos mélypontot ért el, utoljára augusztus 19-én járt ilyen mélységben az árfolyam – tudósít az AFP.

A CMC Markets elemzője szerint az euró gyengeségének oka a tegnap közzétette gyenge német üzleti klíma adat, valamint a görög helyzet. Az Európai Uniós illetékesek legfrissebb nyilatkozatai arra utalnak, hogy Görögországnak egyelőre egyedül kell boldogulnia katasztrofális gazdasági helyzetével.

A Moody’s tegnap megerősítette, hogy Athén ígéretei ellenére negatívak a kilátások az ország tekintetében. A ZEW gazdasági elemző szervezet pedig "hosszú és nehézkes" kilábalásra számít Németországban.

A Hachijuni Bank szakértője szerint az euró az amerikai gazdaság rossz állapota ellenére is kevésbé vonzó jelenleg, mint a dollár. Masatsugu Miyata úgy látja, a bizonytalan kilátások miatt a befektetők nem szívesen választják az európai fizetőeszközt, hiszen az Egyesült Államok – a nehézségek ellenére – aránylag erős fiskális kontrollal rendelkezik.

AFP - Világgazdaság Online-->

Richter Gedeon Nyrt. QUAESTOR Értékpapír Nyrt. 2010 IMF dollár CMC Markets Görögország adó euró ZEW