Világgazdaság

Vegyes eredmények a konjunktúramutatóknál

A magyar üzleti környezet javult, ám a versenyképesség romlott a tavalyi utolsó negyedévben. A GKI–Microsoft versenyképességi indexe, a VEX Magyarországon, Romániában és Ausztriában kismértékben (0,3-0,4 százalékkal), Csehországban és Szlovákiában jelentősen visszaesett, míg Lengyelországban és Szlovéniában enyhén javult. Hazánk esetében a makrogazdasági teljesítmény emelkedett, döntően a külső piacok keresletének emelkedése miatt. Csökkent viszont a munkatermelékenység és a költség-versenyképesség. Előbbi Szlovákia esetében közel 5 százalékos javulást mutatott, ez azonban a foglalkoztatottság nagymértékű zsugorodására vezethető vissza a kutatóintézet szakértői szerint.

Az üzleti környezetet bemutató ÜX index viszont már a második negyedévben emelkedett. A mutató azonban még mindig jócskán elmarad az egy évvel korábbitól, habár 2008 utolsó időszakánál már kedvezőbb. Az állami magatartás kiszámíthatatlansága lényegében változatlan a vállalkozások beszámolói szerint, inkább a kis- és középvállalkozásokat korlátozza ez a tényező. Ugyanez mondható el az üzleti környezet kiszámíthatóságáról is, amely szintén alig változott az időszak folyamán. A magyar gazdaság iránti külső bizalom javulásaként értékeli viszont az intézet a 10 éves magyar állampapírok kamatfelárának mérséklődését. Ennek a részmutatónak a 27 százalékos javulása mozdította leginkább előre az ÜX-öt. Az üzleti infra-struktúra alakulását jellemző újgépkocsi-eladások zuhannak, ez jellemezte a tavalyi harmadik negyedévet is. VG

Aviva Életbiztosító Zrt. Magyar Nemzeti Bank (MNB) NAV GVH-ügyek elemzések - Gazdaság és Pénzügy sztrájk Pénzügyi és gazdasági válság Dominique Strauss-Kahn Bajnai Gordon OTP Gazdasági Versenyhivatal A szerkesztő ajánlja Cégjog IMF Vállalati jelentések Nyugdíjkérdés Magyarországon Felmérések Apple General Motors kutatás-fejlesztés Toyota Részvénypiacok Google Inc. A szociális és adórendszer átalakítása Renault Fúzió és akvizíció Bookline.hu Nyrt. Szakszervezet - Érdekképviselet Opel Botrányok a politikában oep Európai Unió MDF-ügyek BMW ingatlanpiac econet.hu Nyrt.