Világgazdaság

Bocsánatot kért a Toyota elnöke

Akio Toyoda elnézést kért a tulajdonosoktól a milliós autóvisszahívások miatt.

A Toyota alapítójának 53 éve unokája ma nyilvánosan bocsánatot kért a visszahívások miatt. Akio Toyoda egyúttal közölte: a cég új bizottságot hoz létre minőség-ellenőrzés cékjából.

A Toyota jelenleg eddig csaknem 9 millió gépkocsit rendelt vissza a gázpedál meghibásodása miatt. A Bloomberg számításai szerint minden idők legnagyobb termékvisszahívása eddig 34 milliárd dolláros piaci értékvesztést okozott a cégnek. A Toyota becslései szerint akár 2 milliárd dolláros költséget is jelenthet a jelenleg folyó visszahívás, ennek ellenére a világ legnagyobb autógyártója várakozásai szerint nyereséggel fejezi be a márciussal záruló üzleti évet.

Eddig 29 per indult az Egyesült Államokban a gázpedálhibák miatt a cég ellen, jelenleg mind az amerikai, mind a japán illetékes hatóság vizsgálatot folytat az ügyben. Emellett a Toyotának talán a 2010-ben gyártott Priusokat is vissza kell hívnia, miután kiderült: a hibrid fékje nem mindig működik megfelelően hepehupás úton. A vállalat jelenleg fontolgatja a Priusok visszarendelést.

Autók BÉT - Napi események GVH-ügyek elemzések - Gazdaság és Pénzügy Pénzügyi és gazdasági válság Pályázati forródrót Rendőrségi ügyek - Tüntetések Bajnai Gordon turizmus Goldman Sachs K&H Bank Zrt. A szerkesztő ajánlja BKV Vállalati jelentések Nyugdíjkérdés Magyarországon forintárfolyam Orbán Viktor évértékelő beszéde Felmérések autóipar Elemzői vélemények BAMOSZ Hitelek: lakás Bűnügyek országgyűlési választások 2010 Gyurcsány Ferenc autó Toyota Reklám és Média SAP visszahívás gazdasági csúcs fogyasztási cikkek ToyodaAutók A munka világa Deviza- és árupiac utazás Gazdák és termelők Mol Botrányok a politikában Európai Unió Vaskerék Bauer Tamás Gazprom infokommunikáció Gázvezetékek Fidesz-ügyek Adórendszer Magyarországon