Világgazdaság

Csökkenthető az agyvérzés okozta halálozás

Évente 18 ezren halnak meg hazánkban agyvérzés miatt, 70 százalékuk élete a vérnyomás normalizálásával megmenthető lenne.

Az Éljen 140/90 alatt mozgalom folytatásaként a Magyar Hypertonia Társaság és a Magyar Stroke Társaság meghirdette a Tudatos törődés programot, amelyet a társadalmi felelősségvállalás keretében támogat a Novartis Hungária Kft. A doktorok célja, hogy a magasvérnyomás betegség megfelelő kezelésével megelőzzék a végzetes agyvérzést. Hazánkban ugyanis évente 18 ezren vesztik életüket e betegségben, pedig szakmai tanulmányok szerint az összes agyvérzés 70 százaléka megelőzhető lenne a vérnyomás normalizálásával.

A magas vérnyomás nálunk népbetegségnek számít, ezért is hirdette meg a kormányzat a Nemzeti népegészségügyi programot, amelynek egyik fejezete a szív-érrendszeri betegségek megelőzését szolgálja. A 2005-ben indult programba bekapcsolódtak a háziorvosok is, segítségükkel tízezrek vérnyomását sikerült a kívánt 140/90-es érték alá csökkenteni.

Tavaly azt is vizsgálták a doktorok, hogy a hypertónia mellett az esetek 75 százalékában egyéb társbetegségek alakulnak ki. A leggyakoribb valamilyen szív-érrendszeri megbetegedés, a cukorbetegség, az elhízás, az emelkedett koleszterin szint. Az esetek 18 százalékában fordulnak elő az agy ereit érintő betegségek is. Ezért döntöttek úgy a szakemberek, hogy a társbetegségekkel küszködőknél 130/80 Hgmm alá kell vinni a vérnyomás célértékét. Nem véletlen az érintett betegek félelme, ugyanis az agyvérzésen (stroke) átesettek 10, míg a nem halálos kimenetelű szívkoszorúér betegségeken átesettek 70-80 százaléka képe csak a normális életvitelre.

BÉT - Napi események Lendvai Ildikó Guido Westerwelle hivatali visszaélések Adidas Politikai közvélemény-kutatások A szerkesztő ajánlja IMF Orbán Viktor influenza Digitrend Soros György stroke Adósságválság az EU-ban Részvénypiacok MSZP-ügyek Novartis Kft. Tudatos törődésVállalati jelentések Európai Unió Adórendszer Magyarországon korrupció