Világgazdaság

Made in China: A kínai export közel 45 százalékkal nőtt februárban

A piaci kereslet világméretű erősödésének jeleként a kínai export - kiigazítatlan adatok szerint - 45,7 százalékkal bővült idén februárban az egy évvel korábbihoz képest - jelentette szerdán a kínai vámhivatal.

A kínai külkereskedelmi mérleg idén februárban 7,6 milliárd dolláros többletet ért el, bár közgazdászok nyolcmilliárdos többletre számítottak.

Elemzők az 35-40 százalékos növekedését vártak februárra, de a 45,7 százalékos emelkedés is a kivitel növekedésének jelentős lassulását jelzi a januárban - éves szintre vetítve - mért, rekordszintű 85,5 százalék után. A lassulás részben a kínai holdújévvel kapcsolatos szabadságolásoknak köszönhető.

A munkanaptényezővel kiigazított adatok szerint a kivitel februárban éves összevetésben 59,1 százalékkal nőtt, az értéke pedig 94,52 milliárd dollárt tett ki.

A kínai kiigazítatlan adatok szerint idén februárban 44,7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, és 86,91 milliárd dollárt tett ki.

A munkanaptényezővel kiigazított adatok szerint a februári behozatal 74,7 százalékkal volt nagyobb, mint egy évvel korábban.

export kínai import