Világgazdaság

Fortune: élen a Wal-Mart

A Fortune magazin az idén is közzétette szokásos éves listáját az Egyesült Államok 500 legnagyobb vállalatáról. Az összeállítás egyik legmegdöbbentőbb megállapítása az, hogy a vizsgált vállalatok tavaly 821 ezer állást szüntettek meg. Ezzel a cégek rekordot döntöttek, ugyanis ez minden idők legnagyobb elbocsátása. A cégek értékesítései a válság hatására 8,7 százalékkal csökkentek 2009-ben, ez a legnagyobb zuhanás, amelyet 1983 óta mértek – jelentette a Reuters. Ezzel együtt az 500-as lista szereplői tavaly megháromszorozták nyereségüket, így összesen 391 milliárd dollár profitot termeltek.

Árbevétel alapján a vezető élelmiszer-kiskereskedelmi lánc, a Wal-Mart az USA toronymagasan legnagyobb cége, amely mögött a két olajipari óriás, az ExxonMobile illetve a Chevron sorakozik a dobogó második, illetve harmadik fokán. A negyedik helyen a General Electric, az ötödiken pedig a válság viharait átvészelő Bank of America áll. Hatodik helyen ismét egy olajtársaság, a ConocoPhillips, majd az AT&T, a Ford és a JPMorgan Chase következik, a tízes listát a HP zárja. Nem szerepel viszont a tavaly csődöt jelentő General Motors (GM) a top tízben. A kormányzati segítségre szorult GM árbevétele 148 milliárd dollárról 105 milliárdra zuhant, ezáltal a cég a tavalyi listához képest a 6. helyről a 15.-re csúszott vissza.

A bankok közül a Bank of Americát a kilencedik helyen a JPMorgan, a tizenkettediken pedig a Citigroup követi. A Citi előtt a tizenegyedik helyet Warren Buffett cége, a Berkshire Hathaway foglalja el, amely az élmezőnyben kiugróan magas, 61 százalékos profitnövekedést tudott elérni tavaly 2008-hoz képest.

Az eredményességet tekintve több mint 19 milliárd dolláros profitjával az Exxon végzett az élen, amelyet a Microsoft, a Wal-Mart, a Procter & Gamble és az IBM követ. Az elemzők szerint a Wal-Mart kitűnő teljesítménye mögött az áll, hogy tavaly az amerikai középosztály árérzékennyé vált, és az alacsonyabb árakat kínáló boltok felé fordult. A Reuters jelentése szerint az olajtársaságok viszonylag gyengébb szereplése az olajárak csökkenésének tudható be.

Shawn Tully szerkesztő a Fortune legújabb listáját magyarázva megjegyezte, hogy a tavalyi év közepéig a vállalatok kevés terméket állítottak elő kevesebb alkalmazottal. „Az eladások a mélypont elérése után finoman növekedni kezdtek, azonban az elbocsátások száma nem állt meg azzal párhuzamosan” – tette hozzá. VG

Autók BÉT - Napi események Devizakereskedőknek GVH-ügyek műkincspiac elemzések - Gazdaság és Pénzügy Pénzügyi és gazdasági válság OTP A szerkesztő ajánlja BKV Vállalati jelentések Demján Sándor Orbán Viktor évértékelő beszéde Felmérések autóipar Elemzői vélemények Hitelek: lakás Bűnügyek katasztrófák országgyűlési választások 2010 kutatás-fejlesztés Gyurcsány Ferenc autó gyógyszeripar A KSH jelenti repülés Adósságválság az EU-ban béremelés Részvénypiacok mezőgazdaság MSZP-ügyek SZDSZ-ügyek fogyasztási cikkek átlagkereset fogyasztóvédelem Deviza- és árupiac Befektetési lehetőségek Botrányok a politikában Európai Unió Pokorni Zoltán karvalits ferenc Korábbi konferenciák Euróbevezetés biztosítás Tudomány - Kultúra MÁV infokommunikáció Fidesz-ügyek