Az okmányok átvizsgálásakor kiderült, hogy a román sofőr gyermekjátékokat szállít, azonban a szállítmányról szóló kézzel írott számlák felkeltették a pénzügyőrök figyelmét, ezért a rakomány szigorított vizsgálata mellett döntöttek.

A rakodótér felnyitásakor azonnal szembetűnt, hogy a játékok csomagolásán a Bakugan fantázianév található, illetve az átszámolást követően kiderült, hogy a számlákon feltüntetett 2108 darab helyett 3314 játék található a raktérben.

A pénzügyőrök a gyermekjátékokat pakolva észlelték, hogy azok minősége nem megfelelő, egyes játékokon a fröccsöntéskor keletkezett egyenetlen felület nincs eldolgozva, így ez a gyermekekre nézve balesetveszélyes is lehet.
 
A Védjegy- és Szerzői Jogvédő Alapítvány eseti szakértőjének véleménye a vámhatóság munkatársainak gyanúját alátámasztotta, mivel megállapította, hogy a játékok igen gyenge minőségű hamisítványok, amelyek – a rajtuk található márkajelzés, illetve logó miatt – a megtévesztésig hasonlítanak az eredeti termékekre és így tökéletesen alkalmasak a gyanútlan vásárlók megtévesztésére.
 
A vámhatóság a több mint 5,5 millió forint értékű játékszállítmányt lefoglalta, valamint ismeretlen tettes ellen szerződi vagy szerzői joghoz kapcsolódó jogok megsértése bűntette elkövetésének alapos gyanúja miatt eljárást indított.