Világgazdaság

Örülhetnek a forintalapú támogatott lakáshitelesek

Örülhetnek a forintalapú támogatott lakáshiteles ügyfelek: hamarosan ugyanis csökkenteni kezdik a bankok a kamataikat.

A hír sokakat érinthet, a Magyar Nemzeti Bank statisztikái szerint ugyanis csaknem 1500 milliárd forintnyi forintalapú lakáshitel-tartozásuk van a hazai háztartásoknak, ennek java része államilag támogatott kölcsön lehet.

Ezeknél pedig 2003 vége óta egy kormányrendelet szerint a mindenkori állampapír-piaci hozamok szabják meg, mennyi lehet a kamat és a kezelési költség maximális díja.

Az így kalkulált hiteldíj a kamattámogatásos kölcsönök esetében változó kamatozású – vagyis legfeljebb egyéves kamatperiódusú – hitelnél legfeljebb az Államadósság-kezelő Központ (ÁKK) által közzétett, a közzétételt megelőző három naptári hónapban tartott 12 hónapos, névleges futamidejű diszkontkincstárjegy-átlaghozamok 110 százalékának 4 százalékponttal növelt mértéke.

Öt évig fix kamatozású kölcsön esetén pedig a megelőző három hónapban tartott ötéves államkötvényhozamok 110 százalékának 4 százalékponttal növelt mértéke lehet a hiteldíjplafon. Ebből lejön persze az állami támogatás, amelynek a mértéke normál kamattámogatásos hitelnél az állampapírhozam 40, kiegészítő kamattámogatásos konstrukcióknál a ráta 60 százaléka.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

lakáshitelesek forintalapú Mesterházy Attila országgyűlési választások 2010 bajnai-csomag kamat