Világgazdaság

BMW, "fejkendőben" - Itt a halal

A BMW pénzügyi szolgáltatásokkal foglalkozó részlege partnerségre lép az AQSAT-tal, Mohamed Yousuf Naghi pénzügyi társaságával, és a saría-joggal összhangban lévő pénzügyi csomagot nyújt a BMW csoport szaúd-arábiai ügyfeleinek.

Az Arab News hírügynökség értesülése szerint azok az ügyfelek, akik BMW-t vagy Minit akarnak vásárolni a Mohamed Yousuf Naghi Motorstól, a BMW kizárólagos szaúdi importőrétől, mostantól kezdve igénybe vehetik az új pénzügyi szolgáltatást. Ez lehetővé teszi a vevőknek, hogy közvetlenül finanszírozzák a gépkocsikat a korábbi lízing helyett.

A saría szerinti finanszírozás bevezetésével lehetőség nyílik arra, hogy az iszlám hívei is igénybe vehessék az autóvásárláshoz használható pénzügyi konstrukciót. Az iszlám bankrendszer teljesen más elvi alapokra épül, mint a nyugati. Például olyan vállalkozásokba, amiknek alkoholhoz vagy sertéshez van köze egyszerűen tilos befektetni. A jogelvek alapján a pénz egyszerűen egy eszköz, amivel a dolgok értékét mérjük, de önmagában állva nincs értéke.

Ez alapján pénz előállítása tisztán pénzből - például kamat alapján - tiltottnak minősül. Emiatt az iszlám bankok nem foglalkozhatnának a hagyományos nyugati hitelezési formákkal vagy az adósságok átruházásával. Egy, a hite előírásait betartó muszlim, nem fordulhat a hagyományos nyugati elven működő bankokhoz, ha hitelre van szüksége vállalkozásához, vagy akár azért, hogy autót vásároljon. Az vallási előírások ugyanis tiltják a kamatszedést, amelyet - legyen szó bármilyen alacsony kamatösszegről -, az iszlám vallási törvénykezése, a saría uzsorának minősít. A saría szerint csak a "halal", vagyis tiszta üzlet az elfogadható.

A problémát általában úgy kerülik meg, hogy az érintett üzleti felek nem kamatot (riba) fizetnek egymásnak, hanem a megvalósult beruházás profitjából szereznek részesedést. Ennek ellenére a mai napig aktív vita folyik arról iszlám jogtudósok között, hogy milyen banki tranzakció felel meg az iszlám előírásainak. A halal bankrendszer lényege, hogy a szegényeket ne lehessen kihasználni, és valamelyest csökkenjen a különbség szegény és gazdag között.

saría Pioneer Alapkezelő Zrt. Bank Adósságválság az EU-ban halal lízingBÉT - Napi események BMW finanszírozás kamat