Világgazdaság

Görög átok: Már a jegybank szerint is késni fog az euró

A görög pénzügyi válság késleltetni fogja a lengyel euróbevezetést - mondta a varsói jegybank elnökhelyettese.

Witold Kozinski az első lengyel hivatalos személy, aki megfogalmazta a piacokon immár általánosnak számító várakozást. A zloty (és a forint) az elmúlt napokban részben éppen amiatt került nyomás alá a tőzsdéken, mert a befektetők az euróövezet gondjaira tekintettel az új tagok felvételének elhalasztását várják.

A Reuters felmérésben szepelő elemzők várakozásai szerint Lengyelország valószínűleg 2015-ben fogja bevezetni az eurót. A Tusk-kormány kezdetben 2012-es céldátumot emlegetett, de a gazdasági válság kitörése után ezt visszavonta. Az euró bevezetéséről ugyan a kabinetnek kell döntést hoznia, de a központi bank támogatása nélkül aligha lehet végigvinni ezt a folyamatot.

Elemzői körökben egyébként nem csak az (esetleg továbbterjedő) görög válság miatt számítanak a lengyel euró késésére. Általános vélekedés szerint a jövőre esedékes parlamenti választások előtt a centrista kormány aligha lesz hajlandó belevágni a kritériumok teljesítéséhez szükséges reformokba, mindenek előtt a deficit csökkentésébe.

Ed Parker, a Fitch hitelminősítő cég feltörekvő európai országokért felelős vezetője ma kiadott nyilatkozatában arra figyelmeztetett, hogy a kelet-közép-európai országok fiskális gondjai lassíthatják az euró bevezetését. A térség számos országában hosszas stabilizációs időszakra lesz szükség ahhoz, hogy megfeleljenek a 3 százalékos maastrichti deficit-előírásnak - fogalmazott a Fitch szakértője.

Ugyanakkor a román jegybank továbbra is kitart a 2014-2015-ös euró-céldátum mellett. Mugur Isarescu, az intézmény elnöke mai sajtókonferenciáján megerősítette a korábbi ilyen tartalmú nyilatkozatait.

 

Autók Románia Devizakereskedőknek GVH-ügyek elemzések - Gazdaság és Pénzügy Pénzügyi és gazdasági válság Reuters Gordon Brown Lakossági energia és üzemanyagárak euróbevezetésEuróbevezetés turizmus változások az egészségügyben Környezetvédelem - Globalizáció A szerkesztő ajánlja BKV IMF Vállalati jelentések Lakossági energiaellátás Költségvetés 2012-2013 forintárfolyam Orbán Viktor évértékelő beszéde Felmérések Matolcsy György autóipar Elemzői vélemények Hitelek: lakás A második Orbán-kormány Bűnügyek katasztrófák Gyurcsány Ferenc autó Lengyelország A KSH jelenti repülés Reklám és Média Adósságválság az EU-ban Részvénypiacok mezőgazdaság MSZP-ügyek fogyasztási cikkek Élelmiszerpiac A munka világa Deviza- és árupiac Zöld ügyek IMF-megállapodás Gazdák és termelők Befektetési lehetőségek Mol Botrányok a politikában Európai Unió Gyurcsány-elemzés EU aloldal bajnai-csomag MÁV infokommunikáció Egészségügy - Gyógyítás MFB Fidesz-ügyek Adórendszer Magyarországon