Világgazdaság

További „spórolós” lépések is várhatók a hiány tartása miatt

Kánaáninak tűnhetett a tegnapi nap azok számára, akik szeretik rögtön napi politikára váltani a gazdasági adatokat, fejleményeket.

Az első félévi hiány az éves terv 120 százaléka lett – lám, mégiscsak irreális büdzsépályát vázolt fel az előző kabinet a 3,8 százalékos hiánycéllal. Az első negyedévben viszont még elfogadható mértékű – eredményszemléletben 4 százalék – volt az időarányos hiánymutató – lám, a bajok az új kabinet színre lépésével kezdődtek.

Szigorúbb szabályok lépnek életbe a költségvetési szervekre – fokozódik tehát a költségvetési szigor. Lazít a kormány a rá vonatkozó államháztartási szabályokon – ellenkezőleg, jócskán lecsökken a korábbi évekre jellemző fiskális akkurátusság.

Mindezek a fejlemények igencsak megnehezítik a tisztánlátást, ám a megoldás ezúttal is a politikai vetületek lehámozásától remélhető. Érdemes felidézni, hogy az előző kabinet sem tagadta: a hiánypálya csak zárolásokkal tartható. Éppen ennek fényében határozott már takarékossági lépésekről az IMF-fel a tárgyalások fonalát ma felvevő Fidesz-kormány, és várhatók további „spórolós” lépések is. Hiba lenne ugyanakkor az új kormány nyakába varrni a tetemes júniusi deficitet, az ugyanis hagyományosan 250–300 milliárd forint között mozog.

Szükség van tehát a költségvetési beavatkozásokra, ettől azonban még lehangoló, hogy a Fidesz-kormány épp a sokat bírált elődök módszerével kíván könnyíteni fiskális helyzetén. Ne legyünk azonban álszentek: a tegnap valószínűleg hatályon kívül helyezett szigorú államháztartási szabályok év elején léptek életbe, vagyis a korábbi kormányok kezét sem kötötték. Komoly előrelépés viszont a maradványok lefaragását lehetővé tevő szabálymódosítás. Kényszerpályán lévő országokban már csak ilyen az élet: az egyik szemünk sír, a másik meg nevet.

hiány herényi károly