Világgazdaság

Ismét a parlament előtt a nyugdíjkorhatár emelésének kérdése

Már a Parlament előtt van a nyugdíjkorhatár 65 évre történő emelésének kérdése, miután a SZEF-nek sikerült összegyűjtenie az ehhez szükséges, több mint 50 ezer aláírást, s az Országos Választási Bizottság péntek délutáni ülésén jóváhagyta a kezdeményezést.

A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) által kezdeményezett javaslat így szól: "Alulírottak egyetértünk azzal, hogy a Magyar Köztársaság Országgyűlése tárgyalja újra a 62 évről 65 évre történő emelését".

A SZEF által indított népi kezdeményezés aláírásgyűjtési ívét még márciusban hitelesítette az OVB, s a rendelkezésre álló négy hónapban több mint 60 ezer hiteles aláírást gyűjtött össze.

Az aláírásgyűjtési ívek véletlenszerű mintavétellel történő ellenőrzése során megállapították, hogy az aláírások között legalább 61.647, illetve legfeljebb 63.577 érvényes található.

A testület által pénteken hozott határozat szerint „a határozat jogerőre emelkedését követően az Országos Választási Bizottság az aláírások ellenőrzésének eredményéről haladéktalanul tájékoztatja az Országgyűlés elnökét.”.

Ahhoz, hogy az Országgyűlésnek napirendre kelljen vennie, és meg kelljen tárgyalnia egy népi kezdeményezést, legalább 50 ezer támogató aláírás szükséges, a parlament azonban ekkor sincs "döntési kényszerben", tehát nem kötelező a javaslatnak megfelelően döntenie.

Magyarország 65 év korhatár emelés Parlament nyugdíj