Világgazdaság

Orbán a legnépszerűbb, de kevesebben vélik, jó irányba mennek a dolgok

Egyre kevesebben gondolják úgy, hogy helyes úton járunk. Orbán Viktor népszerűsége töretlen, de Schmitt megközelítette őt - áll a HVG-ben közölt felmérésben.

Egyre kevesebben gondolják úgy, hogy az országban jó irányba haladnak a dolgok: többségbe kerültek a pesszimisták, derül ki a Medián felméréséből, melyet a HVG közölt.

Az optimisták, vagyis akik szerint minden rendben halad egyedül a Fidesz táborában vannak többségben, közülük minden ötödik szavazó látja úgy, hogy rossz az irány.

A felmérésből az is kiderült, hogy még mindig Orbán Viktor a legnépszerűbb politikus, immár három hónapja, de Schmitt Pál megközelítette őt.

A legnagyobb javulás az elmúlt hónapban Tarlós István kedveltségében következett be, ám a fővárosiak, bár szinte kivétel nélkül ismerik a Fidesz főpolgármester-jelöltjét (98 százalék), az országos átlagnál kisebb arányban (42 százalékban) látnák őt szívesen „fontos politikai szerepben”.

Tartós lendületben

A Fidesz adja majd Budapest főpolgármesterét és várhatóan stabil többséget szerez a fővárosi közgyűlésben is - véli a Gallup.

A Gallup budapesti vizsgálata nem hagy kétséget afelől, hogy Tarlós István meggyőző fölénnyel szerzi majd meg a főpolgármesteri posztot, és várhatóan stabil Fideszes közgyűlési többség támogatásával veheti át a főváros vezetését. Tarlós a mai állás szerint akár a leadott voksok kétharmadát is megszerezheti. Az október 3-án esedékes fővárosi önkormányzati választáson a Gallup a négy évvel korábbival megegyező, esetleg azt valamelyest meghaladó 55-60 százalék körüli részvételt lát a legvalószínűbbnek.

Eközben Varga Mihály népszerűsége visszaemelkedett a július elején mért szintre, Matolcsy György ugyanakkor az előző havi javulás után számottevően veszített támogatottságából.

Fidesz a nyár eleje óta néhány százalékot veszített népszerűségéből, míg az MSZP támogatottsága szeptember elejére visszakúszott az áprilisban mért szintre, ám még így is három-négy kormánypárti szavazó jut minden MSZP-támogatóra. A pártok erősorrendjében továbbra is a Jobbik áll a harmadik helyen, bár népszerűsége a választások óta fokozatosan csökkent – írja a HVG.

A Gallup budapesti vizsgálata nem hagy kétséget afelől, hogy Tarlós István meggyőző fölénnyel szerzi majd meg a főpolgármesteri posztot, és várhatóan stabil Fideszes közgyűlési többség támogatásával veheti át a főváros vezetését. Tarlós a mai állás szerint akár a leadott voksok kétharmadát is megszerezheti. Az október 3-án esedékes fővárosi önkormányzati választáson a Gallup a négy évvel korábbival megegyező, esetleg azt valamelyest meghaladó 55-60 százalék körüli részvételt lát a legvalószínűbbnek. -->

viktor MSZP politika orbbán választás Matolcsy György Fidesz épszerűség Tarlós István Schmitt