Világgazdaság

"A piac hitelességet, és nem kreativitást vár Magyarországtól"

Ezzel a címmel jelent meg kedden egy elemzés Magyarországról a Reutersen. Az elemzők várják a költségvetési hiány elérésének lépéseit, és nincsenek meggyőződve arról, hogy kiadáscsökkentés nélkül jó úton járna-e a kormány.

Magyarországnak szilárd 2011-es költségvetéssel kell rendelkeznie, hogy előmozdítsa a piac bizalmát. Nyáron az egymásnak ellentmondó nyilatkozatok kibillentették a piacokat az egyensúlyból, végül a kormány beadta a derekát, és a 3 százaléka alá vágja a költségvetés hiányát 2011-ben – írja a Reuters.

Néhány részlet ismeretes, de a pénzügyi piacok egyelőre várják a kormány költségvetési tervezetét. Nem világos, hogy a Fidesz hagyományos megszorító-intézkedéseket fog bevezetni, vagy a növekedési stratégiát preferálja, ahogy eddig. Egy másik kérdés, hogy Orbán Viktor aláír-e egy új szerződést a Nemzetközi Valutaalappal.

„Szeretnénk látni a költségvetés részleteit” – mondta Ronald Schneider, a Raiffeisen Capital vezető elemzője; a cég 800 millió euró vagyont kezel a feltörekvő piacokon. Az olyan intézkedések, mint a bankadó nem mozdítják elő a piaci bizalmat az országgal szemben. A kiadások csökkentése, még ha negatív hatással is van a növekedésre sokkal kedvezőbb ebből a szempontból – fejtette ki az elemző. „Nem hiszem, hogy a piac valóban boldog lesz, ha szokatlan intézkedéseket vezetnek be.”

A kormány gyorsabb gazdasági növekedést szeretne elérni, kinőni a problémákat, de ez az út túl nehéz a jelenlegi helyzetben – figyelmeztetett Schneider.

Elmondta: zárta a forintpozíciókat a mólt héten, a forint túlvettségére hivatkozva. A magyar fizetőeszköz az elmúlt időszakban a régiós társaknál és világviszonylatban is kiemelkedően teljesített az elmúlt időszakban. A technikai indikátorok túlvettségre figyelmeztettek, mely jelentős tényező lehetett a forint korrekcióját tekintve. A forint július óta 4,6 százalékot erősödött az euró ellenében, az utóbbi héten azonban 1 százalékot gyengült. A 10 éves kötvényhozam ugyanezen időszak alatt 7,85 százalékról 6,88 százalékra esett. Egy új IMF-megállapodás előmozdítaná a piaci bizalom erősödését, mondta Koch Zoltán, a Raiffeisen Capital feltörekvő piaci részvényekkel foglalkozó alapkezelője.

Az elemzők szerint Budapest tudja refinanszírozni adósságát rövidtávon a piacról. Az ország addig tudja ezt megtenni, amíg nem változik a szereplők kockázatvállalási hajlandósága, és a globális környezet nem romlik.Magyarországon kívüli folyamatoktól is függ a finanszírozás kérdése: a könnyű monetáris politika a fejlett piacokon és a befektetők hozamétvágya szükséges.

IMF-megállapodás nélkül a globális hangulatromlás problémát okozhat: az államadósság 80 százalék felett van a GDP százalékában és 15 milliárd eurót kell visszafizetni az országnak 2014-ig. „Fel tudsz mászni a hegyre biztosítás nélkül is, de sokkal nagyobb esélyed van elérni a csúcsot, ha van biztosíték” – mondta Koch.

deficitcél IMF 2011 Magyarország egyensúly gazdaság finanszírozás költségvetés piac