Világgazdaság

A PSZÁF 10 millióra büntette a HUMET-et

A Felügyelet 10 millió forint bírságot szabott ki a HUMET Nyrt.-re a közzétételi kötelezettségekre vonatkozó jogszabályi előírások, számviteli sztenderdek (IFRS) megsértéséért. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete ma közzétett határozatában 10 millió forint bírságot szabott ki a HUMET Kereskedelmi, Kutatási és Fejlesztési Nyrt.-re, mivel a nyilvánosan értékpapírokat is kibocsátó társaság 2009. évi konszolidált – azaz a csoporthoz tartozó leánycégek adatait is tartalmazó – éves beszámolója számos ponton megsértette a közzétételi kötelezettségekre vonatkozó jogszabályi előírásokat, számviteli sztenderdeket (IFRS). A társaságnak 2010. október 30-ig kell ismételten, a jogszabályoknak megfelelő tartalommal közzétennie konszolidált éves beszámolóját

A Felügyelet személyenként 3-3 millió forint bírsággal sújtotta a HUMET Nyrt. igazgatótanácsának négy tagját, dr. Galamb Vilmost, Csereklei Gábor Sándort, Huber Istvánt és dr. Meszler Jánost (utóbbi két vezetőt az audit bizottság tagjaként is). Az igazgatótanács és audit bizottság egy további tagja esetében a felügyeleti eljárás még folyamatban van.

A Felügyelet célvizsgálata megállapította: a HUMET Nyrt. konszolidált éves beszámolója annak ellenére nem tartalmazta a társaságból kiválás miatt a konszolidációs körből kikerülő több leányvállalat adatait, hogy – ellentétben a kibocsátó írásban közzétett állításával – azokat a HUMET Nyrt. a 2009. év egésze során ellenőrzése alatt tartotta, s így ismerte pénzügyi adataikat is.

A kibocsátó beszámolója e mellett többek között nem tartalmazta a saját tőke változásait, pénzügyi kimutatásait nem látta el kereszthivatkozásokkal, illetve az általa közzétett cash-flow kimutatás, egyéb átfogó jövedelem kimutatás és a kiegészítő megjegyzések nem tartalmaztak összehasonlító adatokat, azokban csak a tárgyévi adatokat mutatta be.

Mivel a súlyosan jogszabálysértő tartalmú éves jelentést könyvvizsgáló is auditálta, a Felügyelet az érintett könyvvizsgáló vonatkozásában jelzéssel élt a Magyar Könyvvizsgálói Kamara felé.

A Felügyelet kiemelt hangsúlyt fektet arra, hogy a nyilvános értékpapírokat forgalomba hozó társaságok megfeleljenek a kibocsátókra vonatkozó előírásoknak. Különösen fontos hogy a pénzügyi információk felhasználói (befektetők, elemzők, sajtó) számára a pénzügyi jelentések, beszámolók teljes és átlátható képet nyújtsanak a kibocsátó vagyoni, pénzügyi és jövedelmi helyzetéről, a működésével kapcsolatos kockázatokról és a tevékenység során felmerülő bizonytalanságokról. A felügyeleti jogérvényesítési tevékenység célja, hogy a befektetők döntéseiket megalapozottan, objektív információk birtokában hozhassák meg, ezáltal is erősödjék a pénzügyi piacok iránti bizalom.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete ma közzétett határozatában 10 millió forint bírságot szabott ki a HUMET Kereskedelmi, Kutatási és Fejlesztési Nyrt.-re, mivel a nyilvánosan értékpapírokat is kibocsátó társaság 2009. évi konszolidált – azaz a csoporthoz tartozó leánycégek adatait is tartalmazó – éves beszámolója számos ponton megsértette a közzétételi kötelezettségekre vonatkozó jogszabályi előírásokat, számviteli sztenderdeket (IFRS). A társaságnak 2010. október 30-ig kell ismételten, a jogszabályoknak megfelelő tartalommal közzétennie konszolidált éves beszámolójátPSZÁF-->

Humet bírság jelentés beszámoló pénzügyi pszáf 10 millió