Világgazdaság

Elgyengült a forint

A forint délután gyengült, a régiós devizákkal együtt mozgott az euróval szemben.

A forint délutánra gyengült, de tartja magát a múlt héten megszerzett erős szinteken: délutánra 271,3 forintra kúszott fel az euró jegyzése. A frankért 202,7 egységet kell adni a hazai devizából, reggel 200,5 volt a legerősebb jegyzés.

A forint pillanatnyi árfolyamát itt megtekintheti!

Az eurót nem rázta meg az ír leminősítés, ismét kiemelkedően teljesített. A közös európai devizáért 1,39 dollárt illetve 1,337 frankot kell adni a bankközi devizapiacon.

Fél 3 után

A forint kedden 270-es szint alatt zárt az euróval szemben, délelőtt némileg gyengült a hazai deviza: 270,6 forintért adják a közös európai fizetőeszközt a bankközi devizapiacon. A dollárral szemben a reggeli 201-ről 202,5-ig gyengült a forint. A frank 202,9 forintba kerül.

Miután a Fitch leminősítette Írországot az euró gyengülni kezdett a vezető devizák ellenében, azóta visszaerősödött a bejelentés előtti szintek környékére. Az eurót 1,386 dollárét kínálják, a frankból 1,336 egységet kell adni az euróért.

Háttér

Az elmúlt hónapban a hazai deviza jelentősen erősödni tudott az euróval szemben, a régiós devizáktól elszakadva menetelt, és tört ki a nyári sávból, mely a 291-276-os árfolyam között alakult. A 200 napos mozgóátlag áttörésével (ami igen fontos technikai szint), majd a lélektaninak számító 275-ös szinten is átgyalogolt, így megnyílt az út a forint előtt.

A 200 napos mozgóátlag jelenleg a 275,09-es szinten tartózkodik, így a technikai és a lélektani támasz egybeesik.

A forint az év eleji szintre kapaszkodik vissza az euró ellenében, január 1-jén is 270 forint körül jegyezték az eurót.
Kedd este a forint elérte a 270-es szintet, azonban a régió többi devizáival összehasonlítva nem ilyen kedvező a helyzet: a lengyel zloty és a cseh korona ebben az időszakban erősödött. A lengyel zloty 4 százalékot, a cseh korona majdnem 7 százalékot erősödöttaz euróhoz képest.

Szeptember óta a hazai deviza felülteljesíti a régiót: míg a korona, a zloty és a lej is a szeptember eleji szintek körül mozog, a forint majdnem 5 százalékot erősödött egy hónap alatt.

Nagyobb időtávra tekintve úgy tűnik, van lemaradásunk: 2009 októbere óta a forint némileg gyengült, míg a korona és a zloty majd 5 százalékot erősödött. És ugyan igaz, hogy a kormányalakítás óta nem volt ilyen erős a hazai fizetőeszköz, de ebben a viszonylatban is megelőzi a forintot a cseh korona és a lengyel zloty is, bő 2 százalékkal.

Az euró délelőtt 270,2 forintba került a bankközi devizapiacon, az alpesi deviza 201,7 forint, mely könnyebbséget hozhat a frankhiteleseknek, a nyári szintekhez képest.

forint Frank deviza alpesi deviza valuta dollár devizapiac euró árfolyam