Világgazdaság

Parlament előtt a módosított Kósa-Rogán mentőcsomag

A Parlament elé került a Kósa-Rogán javaslat, mely a devizahiteleseket kívánja "megsegíteni". A nyolc pont módosult ugyan, de célját tekintve nem változott.

A javaslat három alapelv tiszteletben tartásának szellemében született - áll a törvényjavaslat indoklásában:
1. a felvett hitelét az adós köteles visszafizetni,
2. a javaslatcsomag a magyarországi hitelezési rendszer veszélyeztetése nélkül segít a nehéz helyzetbe kerültek adósoknak,
3. a kockázatviselésnek közösnek kell lennie.

Az intézkedéscsomag azoknak az embereknek nyújt enyhítő megoldásokat, akik nehéz helyzetükön maguk is próbálnak segíteni. A számukra nyújtott segítség a hitelezési rendszert nem veszélyeztetheti, a megoldás nem rendítheti meg a jelzáloghitelezési rendszert. Az intézkedések figyelembe veszik, hogy a hitelszerződés olyan gazdasági tranzakció, ami ugyan kockázatokat rejt, de a hitelfelvevőnek és a hitelnyújtónak közösen kell viselni e kockázatokat. Ezért szükséges az adósok és a hitelnyújtók közötti egyenlőtlenségbe több ponton is az adós védelmét szolgáló garanciákat beépíteni a jogviszonyba.

A törvényjavaslat elemei

A középárfolyamon való átváltás úgy került be a javaslatba, hogy: ha a pénzügyi intézmény nem határozza meg saját deviza-középárfolyamát, akkor a Magyar Nemzeti Bank által meghatározott, hivatalos devizaárfolyam alapján történik.

A törvényjavaslat letölthető innen

Az egyoldalú szerződésmódosítást kizáró intézkedések léphetnek életbe: az ügyfél számára kedvezőtlenül a szerződés nem módosítható. Az ügyfél számára a kamat „kedvezőtlenül” akkor módosítható (kamatemelés), ha a változása indokolja.

Ha a hiteles késik a fizetéssel, akkor kizárólag a szerződésen belül, a futamidő tekintetében rögzített mértékű ügyleti kamatnak megfelelő összegű követelést jogosult felszámolni a pénzintézet.

A hitelt felvevő késedelem esetén csak 90 napig köteles fizetni a késedelmi kamatot, utána már csak a normál kamatot és költségeket kell fizetnie.

A lakáscélú jelzáloghitelek esetében az előtörlesztett összeg 1-1,5 (1 százalék 1,5 százalék lízingszerződés esetén) százalékát nem haladhatja meg a felszámolt díj, ez az előzetes „díjmentes” előtörlesztési javaslat helyett kerül be a törvénybe.

A futamidő meghosszabbítását (írásban) kérheti a fogyasztó: a hitelező nem jogosult semmilyen, általa megállapított díjat, jutalékot vagy költséget a kérés engedélyezése esetén felszámolni, amennyiben a futamidő meghosszabbítására öt éven belül nem került sor.

Az a pont, mely megtiltaná, hogy a pénzintézet ahitelestől az ingatlan értékét meghaladó összeget kérjen, kikerült a tervezetből.

Nem találni a tervezetben az ennek a kiváltására született újabb javaslatot, a közjegyzői díj általánydíjjá alakítását sem, ám Kósa Lajos jelezte, hogy később, egy-másfél hét múlva ez is bekerül a javasolt pontok közé.

8 pont megsegítése devizahitelesek egyoldalú szerződésmódosítás