Világgazdaság

A kormány a Monetáris Tanácsot is "bekebelezné"

A Fidesz a jegybanktörvény módosításával a monetáris politára is jelentős hatást gyakorolhatna.

Az Index birtokába került törvényjavaslatban az áll, hogy a kormány az MNB-törvény módosítását kezdeményezi. Márciusban a Monetáris Tanács 7 tagjából 4 mandátuma lejár.

Simor András és Orbán Viktor 2-2 személyt javasolhatna a hatályos jogszabályok értelmében. A kormány a jegybanktörvény módosításával kezdeményezi, így mind a 4 főt a parlament gazdasági bizottsága jelölhetné, és menthetné fel, és az Országgyűlés hagyhatná jóvá tagságukat.

Az Index azt írja: ezzel a Fidesz emberei ültetnének a monetáris tanácsba, ezzel többséget szerezve az MNB testületében.

Az Alkotmánybíróság hatáskörét már szűkítették

Korábban az Alkotmánybíróság jogkörét módosította a kormánypárt: név szerinti szavazással döntöttek az Ab jogkörének korlátozásáról. Az Ab így nem dönthet „költségvetést érintő” törvényekben. Sólyom László, volt köztársasági elnök úgy vélekedett, hogy az alkotmányossági kontroll erőszakos elnyomása folyik.

Sólyom szerint a hatályos alkotmány az 1949-es sztálinista alkotmány totális tagadása, a rendszerváltáskor tehát világos, határozott célok mentén, valami ellen zajlott az alkotmányozás. Jelenleg a politikai kommunikáció a hatályos és az új alaptörvény totális szembeállításáról szól. „Mintha újra alkotmányozási kényszer lenne, pedig nincs. Mintha az elmúlt húsz év minden kudarcáért a mostani alkotmány lenne a felelős” - mondta Sólyom.

A Költségvetési Tanácsot  „felszámolhatják”


A Költségvetési Tanács 835,5 milliójából 10 millió forint maradna a jövő évi költségvetésben Varga József, fideszes politikus javaslata nyomán. A pénzt egy korábban általa irányított szervezet kapná.

A 825,5 millió forint a Magyarországi Cigányokért Közalapítványt gyarapítaná Varga javaslata szerint. Az alapítvány így 1115,3 millió forintot kapna a költségvetésből.

„Ez egy kedvezőtlen hír” – kommentálta az eseményeket Raffaela Tenconi, a Bank of America - Merril Lynch londoni közgazdásza. A javaslat korlátozza a Költségvetési Tanács képességét, hogy ellássa feladatait. Tenconi elmondta, hogy a Merrillnél úgy látják, hogy ez egy negatív fejlemény, és felveti a kérdést, hogy Orbán Viktor vajon elkötelezett-e a felelős fiskális politika iránt. 
 
A Bloomberg idézi a Világgazdaság Kopits Györggyel, a KT elnökével készített interjúját: „Ha a kormány úgy dönt, hogy megszünteti a tanácsot, tisztában kell lennie azzal, hogy elpusztul egy hasznos intézmény, egy értékes szellemi tőke. A világon egyetlen helyen történt csak meg, hogy egy egyszer már létrehozott, független költségvetési intézményt később megszüntessenek. A név és a hely: Hugo Chávez, Venezuela.”

Aviva Életbiztosító Zrt. Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2010 OTP A szerkesztő ajánlja nemzeti bank monteráasi politkika LMP-ügyek Orbán Viktor Matolcsy György A második Orbán-kormány simor andrásAdó országgyűlési választások 2010 Adósságválság az EU-ban kormány A szociális és adórendszer átalakítása magyar kormány GfK MNB adó Forsense Mol Európai Unió bankadó