Világgazdaság

Dübörög az ipar, de a vészjelzések láthatóak

Az ipari termelés volumene erősen növekedett, a belföldi értékesítés stabilitást mutat május óta.

Az ipar termelés szeptemberben 10,9 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva. A szezonálisan kiigazított, és munkanaptényezőtől megtisztított index 0,5 százalékkal emelkedett egy hónap alatt – közölte a KSH.

A szeptemberi adat magasabb bázishoz igazodik, mint az augusztusi. A visszaesés mértéke 2009 szeptemberében mérséklődött, az ipar kilábalása ebben az időszakban kezdődött meg, így a relatív magas bázishoz képest az ipar teljesítménye kiváló.

A május óta tartó élénkülés nem tudta felhúzni az év egészére vetített csökkenő belföldi értékesítést, mértéke így januártól-szeptemberig -2,2 százalék.

A belföldi piacra való értékesítés 3,9 százalékkal emelkedett éves alapon, az élénkülés májusban kezdődött. Látható, hogy elsősorban a külpiac dominál, a robosztus augusztusi 22,7 százalékos emelkedés után csökkent a növekedési ütem: 13 százalékra.

A külpiac bővülésének lassulására figyelmeztetnek elemzők, ám a visszaesés mértéke egyelőre nem olyan jelentős, ugyanis a magasabb bázis hatása érvényesült: 2009-ben augusztusról szeptemberre 4 százalékpontos növekedés látható a külpiac tekintetében.

Az ipar termelés szeptemberben majdnem 11 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva. A szezonálisan kiigazított, és munkanaptényezőtől megtisztított index 0,5 százalékkal emelkedett egy hónap alatt – közölte a KSH.

A szeptemberi adat magasabb bázishoz igazodik, mint az augusztusi. A visszaesés mértéke 2009 szeptemberében mérséklődött, az ipar kilábalása ebben az időszakban kezdődött meg, így a relatív magas bázishoz képest az ipar teljesítménye kiváló.

Az élénkülés nem tudta felhúzni az év egészében mért csökkenő belföldi értékesítést, azonban a visszaesés csökkent, 2,2 százalékra.

A belföldi piacra való termelés 3,9 százalékkal emelkedett éves alapon, az élénkülés májusban kezdődött. Látható, hogy elsősorban a külpiac dominál, a robosztus augusztusi 22,7 százalékos emelkedés után csökkent a növekedési ütem: 13 százalékra.

A külpiac bővülésének lassulása látszik az adatból, ám a visszaesés mértéke korántsem olyan jelentős, ugyanis a magasabb bázis hatása érvényesült: 2009-ben augusztusról szeptemberre 4 százalékpontos növekedés látható a külpiac tekintetében.

A KSH részletes adatsorát itt megtekintheti!

exportpiac külpiac növekedés ipari termelés szeptemben ipar