Milyen kilátással tudja biztatni a magyar tudomány művelőit a mostani ünnepen?
Hasonlóval, mint amilyennel az ország rendelkezik. Talán egy kicsit jobbal. A magyar tudomány tartalékai még nagyobbak, mint a gazdaságé, de vigyázni kell rájuk, mert ezek emberekben állnak rendelkezésre. Ha az ő hitüket és elszántságukat elveszítjük, akkor nagy bajba kerül a magyar tudomány. Az idei ünnep rendezvénysorozata Budapesten és vidéken egész novemberben tart, s határtalan utazásra hívja az égbe, a föld mélyére, a sejtek, atomok világába, a múltba és a jövőbe az érdeklődőket.

Mire számít, mit remél a jövő évi költségvetéstől?
A jövő év fiskális szempontból nagyon szoros esztendőnek ígérkezik. Ugyanakkor azt remélem, hogy az európai uniós forrásokból az Új Széchenyi-terven keresztül több pénz juthat tudományos kutatási programokra 2011-ben. Az intézmények finanszírozására a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) költségvetésében 2011-ben lényegében az idei összegek állnak rendelkezésre. Némi növekedés van a büdzsé sarokszámainál. Három programra, az infrastruktúra fejlesztésére, a fiatal kutatók hazahozatalát támogató Lendület programra és az egyetemi kutatócsoportok ösztönzésére ad a költségvetés több pénzt. Egyidejűleg elindul egy nagy beruházás. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem területén az Akadémia finanszírozásában felépül egy új természettudományos kutatóközpont, amelyben helyet kap a kémiai, etimológiai, pszichológiai, geokémiai és esetleg más kutatóintézet is. A mostani ünnepségek fő gondolata a tudomány határoknélküliségére, a szakterületek párbeszédére épül. Ezt szimbolizálja az új kutatóközpont terve is. Már ma is folynak olyan kutatások, amelyek fokozottan élnek az egymáshoz kapcsolódás előnyeivel. Ebben az értelemben 2011–12 egy nagy beruházási időszak lesz az Akadémia életében.

Mi a magyar tudomány idei ünnepének legfőbb üzenete?
A tudomány igazán ott ér el nagy eredményeket, ahol az egyes ágai képesek együttműködni egymással. Átfogó társadalmi összefüggésben az lehetne az üzenet, hogy Magyarország is akkor tud elérni kiemelkedő eredményeket, ha együttműködünk és közösen dolgozunk a sikerek eléréséért.