Világgazdaság

Roubini: az ír adósságot is át kell ütemezni

Nouriel Roubini szerint az eurózóna perifériájára szorult államok egyre nehezebb helyzetben vannak, a kötvényhozamok felára emelkedik. Véleménye szerint az ír adósság átütemezése szükséges.

Az adósságtól szenvedő eurózónás tagországok kötvényeinek felára emelkedik, az ír költségvetési hiány ebben az évben a 30 százaléka lesz – írja a Financial Times hasábjain a világgazdasági válságot előrelátó Nouriel Roubini.

Az folyamatosan emelkedik, így az adósság átütemezésére kerülhet sor, függetlenül attól, hogy megmentik-e az országot a csődtől – szögezi le a New York Egyetem professzora.

Az Európai Uniónak nincs formális adósságmegújítási mechanizmusa. A Nemzetközi Valutaalap feltörekvő gazdaságok számára kialakított szuverén-adósságmegújítási mechanizmusával kapcsolatban 2001-2002-ben hasonló vita alakult ki, mint most az EU-ban: az adósságpapírok birtokosai pénzük mekkora részét kapják vissza? - jegyzi meg Roubini

Mint ismert, Németország olyan adósságátrendezési javaslatot fogadna el, mely a magánbefektetők vagyonát nem térítené meg teljesen adósságátütemezés esetén, így az adósságpapírok tulajdonosai veszteségeket szenvednének el. Több tényező közt ennek is köszönhető, hogy a szuverén adósságválság középpontjában lévő országok kötvényhozamai újra az egekbe emelkedtek.

Az válságkezelési mechanizmusa Roubini szerint nem működik, így azt javasolja, hogy egy olyan programot hajtsanak végre, melyet Argentínában már használtak.

Egy olyan hitelügyletet javasol, mely az adósságfinanszírozás ütemét javítja a kötvények cseréjére irányuló megállapodással.

adósságfinanszírozás Nouriel Roubini adósságátrendezés eurótóna adósságválság